Elemzések
Terménypiac napról napra. Olvassa és kérje rendszeres információs csomagunkat. Elemzéseinket az Agrofórum kiadóval együttműködve készítjük.

December közepére válasz született egy, az egész évet és az olajosmagpiacot alapvetően meghatározó ügyben és ez további kérdéseket is generál. Az év azonban egy téma körül mozgott és voltak ebben hullámzások, de a meghatározó tényező minden olajosmag és a növényi olajok piacát is befolyásolta.

November közepére megnyugodni látszanak a kedélyek, az északi félteke terméseredményei már jó közelítéssel ismertek, a déli még nincs annyira közel, hogy befolyásoló legyen, így egy változatlan szint körüli ingadozással telt az elmúlt néhány nap.

Az olajosmagvak drágulása időről időre felmerül, mert csökkent az EU28-ak repcetermelése, rosszabb lett az ukrán napraforgó-termés, mint tavaly volt és ez majd keresletet generál a magyar olajosmagvak iránt.

A határidős piacok egyik sajátossága, hogy több szállítási határidőre is mutatnak árat és amit ott látni, az időnként mást mutat, mint amit a józan ész alapján várnánk.