A 2017/18-as szezon második felére sem várható áremelkedés

2018.02.12

Összeállította: Bidló Gábor

Az USDA (az USA Mg.Min.) szokásos havi jelentése alapján kicsit feszült a helyzet, de koránt sincs ellátási gond a világban.

Jelentős változásokat nem hozott a becslés, a hangulatot azonban rontotta - már a publikációt követően estek az árak az egyes termékeknél. Amennyit a megelőző két nap alatt erősödött a piac, azt fél óra alatt el is veszítette.

A világ összes búza termésére vonatkozó előrejelzés alig változott, mindössze 1 millió tonnával emelkedett, aminek hátterében Ukrajna és Argentína termelés előre jelzésének 0,5-0,5 millió tonnás emelkedése áll. Mindkét országban az adatok pontosításának eredménye ez, nem kiugróan jobbak az eredmények, hanem az elmúlt hónap a korábbi negatív várakozásokat változtatta meg.

A felhasználásnál nagyobb, 3 millió tonnás növekedést jeleznek előre, aminek kapcsán a jelentés kiemeli, hogy a világ legnagyobb importőre Indonézia lett, megelőzve az eddigi világelső Egyiptomot. Az indonéziai búza fogyasztás, illetve felhasználás növekedése a javuló életszínvonal miatti fogyasztás-változás és a takarmányozási célú igény növekedése miatt következett be.

A szezon végére így 2 millió tonnás készlet-csökkenés várható, de ez nem éri el a készletszint 1 %-át sem, így nem valószínű, hogy az áraknál a mostani trend globálisan forduljon. Közvetlen térségünkben még kevésbé valószínű, hogy ez bekövetkezzen, mind az EU28, mind Ukrajna esetében a 2017. évinél nagyobb készletekkel számolnak, ami egyértelműen folyamatos kínálati többletet jelez. A készletek növekedése mögött az export csökkenése áll az EU28-ak esetében, míg Ukrajnában a korrigált termelési adatok miatt várható a nagyobb zárókészlet.

Külön is kiemelésre érdemes, hogy Oroszország búza exportja mégiscsak meghaladhatja majd a 35 millió tonnát, a szezon első fele már jobban sikerült a vártnál, nem utolsó sorban a kedvező időjárási helyzet miatt.

A kukorica kilátásait egy számmal, a 3 millió tonnával lehet összefoglalni: Ennyivel várják most kisebbre az argentin termést -39 millió tonnára-, ami a globális összes eredményt rontja és összességében a zárókészlet is ennyivel lesz kisebb, mint amit vártak egy hónapja. A zárókészlet alakulására azért még az is hatással van, hogy az USA export-lehetőségei most kedvezőbbnek tűnnek, így az ottani kivitel emelkedhet 3 millió tonnával. Az európai piacot érintheti főleg az április-júniusi időszakban, hogy Brazília kukorica exportját a tavalyinál nagyobbra becsülik és ez mind a spanyol, mind az Rotterdam-i piacon verseny-helyzetet eredményezhet az ukrán kukoricával szemben. Az ukrán származású áru alternatív piaca így Olaszország lehet, a szállítási költségek alacsonyabb volta és kisebb, 30-60 ezer tonnás hajók használhatósága miatt.

A szezon eddigi kukorica importja az EU irányába jelentősen, 54 %-kal nagyobb, mint volt tavaly és ebből a mintegy 10 millió tonnás mennyiségből 4,91 millió tonnával részesedik már most is Brazília. A másik nagy beszállító Ukrajna, de onnan egyelőre nem nőtt számottevően az importált áru mennyisége, a tavalyi szint körül áll. Itt azonban szerepet játszik majd a január 1-jétől igénybe vehető és teljes mennyiségében meg is igényelt 0 %-os vám melletti importkvóta, ami önmagában 1 millió tonnát jelent. Ez az első negyedév számaiban hozhat majd változást, az ukrán áru aránya nőhet.

A szójabab, mint meghatározó olajosmag adatainál visszafogottabb termelési és felhasználási adatokat közöltek, ennek eredményeként a mérleg változatlan maradt. A módosítások a várakozásoknak megfelelőek voltak, így a szójabab jegyzésének alakulásában sem volt meglepetés.

A globális ellátottsági szintet mutatja, hogy az elmúlt hat szezonban a világ alapvető ellátását szolgáló termények készlete milyen erőteljesen emelkedett:

A készletek mennyisége mellett az is fontos, hogy a készlet felhasználás aránya is emelkedett az elmúlt években és még az sem tekinthető véglegesnek, hogy a kukorica esetében tényleg visszaesés jön - bár ez egyre valószínűbb.

Mindezeket az árak alakulásával egybevetve, nem vagy alig kérdéses, hogy változatlan körülmények között a szezon második felében sem indokolja semmi az árak emelkedését.