A gyengülés a tengeren túlról érkezett

2018.08.27

A rövid üzenet -sms- félreértése indított el egy folyamatot, ami az elmúlt napokban gyengüléshez vezetett.

Az üzengetéses kommunikáció félreértésekre adhat okot, ezek az egész világpiacot befolyásolni tudják és ennek hatását már láthattuk a politikai életben is, de az elmúlt 7-10 nap áralakulását is ez befolyásolta a leginkább. A fő téma Oroszország volt -s amint az időközben már kiderült- indokolatlanul. Híre jött ugyanis, hogy egy megbeszélésen a búza export korlátozása napirendre került, ami az egyik üzengetős felületen már úgy jelent meg, mintha ez tény lenne. A piacok emlékeznek még a korlátozások eredményezte felfordulásokra - a 2010. évi exportstop azóta is meghatározza az árszinteket, a 2010. előtti árszintekre már valószínűleg soha nem fogunk visszatérni. Az akkori sokkhoz hasonló helyzet csak azért nem alakult ki, mert nagyon határozottan és nagyon gyorsan érkezett a cáfolat is: nem indokolja semmi sem az orosz árualapok visszatartását.

A terméseredményeket illetően egyelőre az EU28 van a legrosszabb helyzetben - főként Németország, de Franciaország is sokat veszített az idei időjárás miatt terméséből. Ezek magyarázzák a tartottabb európai árakat, miközben a tengeren túli, USA-beli árak határozottabb csökkenést mutatnak.

Az összehasonlítás érdekében mai grafikonunkon feltüntettük a Chicago-ban lévő fő tőzsde jegyzéseinek alakulását is EUR/to-ban, eltérve a szokásos USD/to-s ártól, mert így jobban összehasonlíthatóak a tendenciák, főként az lehet szembetűnő, hogy míg a búza európai és amerikai ára az utóbbi hetekben együtt mozgott, addig a kukorica-áraknál ez nem volt jellemző. (CBOT: Chicago Árutőzsde jegyzései kék vonalakkal jelölve)

Már a hazai árakat is nézve, az AKI PÁIR malmi búza áraiban is csökkenést várok, ha semmi mást nem veszünk alapul, csak a nemzetközi árak alakulását, akkor is inkább a tartott áralakulást valószínűsítem. A nagy országon belüli változatosság miatt a jelzett árszint némileg elmarad a fizikai piacokon tapasztalhatóktól, de ebben az árban nem csak a magasabb minőségű malmi búza ára, hanem az exportra menő euro minőség is valószínűleg benne van. Mindemellett az itthoni búza piacon a legutóbbi napokban már nem volt érzékelhető jelentősebb kereslet, az igények fedezése nagyobbrészt megtörténhetett.

Visszatérve a nemzetközi árakhoz, a meghatározó tényező most már az USA-beli szója és kukorica hozamok alakulása körüli újabb és újabb találgatás. A legutóbbi hírek alapján a két héttel ezelőtti USDA becslés számainál magasabb szójabab átlaghozam számmal kalkulál egy termés-becsléssel foglalkozó társaság, míg a kukorica esetében fordított a helyzet. Az egész olajosmag-szektorra kiható szám idén azért is lett különösen fontos, mert a szója az, ahol jelentős kínálat növekedéssel számolnak az előrejelzések, mind az USA-ban, mind világszerte. Ennek következménye, hogy a szójabab jegyzése 10 éves mélypontra csökkent és a hangulat továbbra is ennek folytatódását vetíti előre.

A kukorica esetében a helyzet nem ennyire egyirányú, így az USA termésének némi csökkentése inkább a júliusi helyzethez képest optimista augusztusi előrejelzést árnyalja csak. Itt az árak 4 éve mozognak egy viszonylag szűk sávban és ha a szója továbbra is húzza magával a kukoricát itt is további csökkenésre kell számítani - annak ellenére, hogy a globális kínálati helyzet egészen más, mint a szója esetében.

A következő napok, hetek másik árbefolyásoló tényezője a minőség, kérdéses, hogy az eddig betakarított termények minősége hogyan alakul illetve a még lábon álló terményekre az időjárás milyen hatással lesz. Azt már sok helyről hallhattuk, hogy az EU-ban a francia búza minősége jobb, mint szokott lenni, főleg a fehérjetartalom magasabb valamennyivel, lehetővé téve a 12,5%-os fehérje-tartalmat igénylő piacokra való kijutást. A német és a lengyel termés nagy része a betakarítás vége felé túl sok csapadékot kapott, akárcsak az ukrán búza, így ezekből a régiókból inkább a takarmány-búza kínálat nagyobb arányára kell számítanunk.

Mindezekhez járul még, hogy a nem-fundamentális elemzések alapján pozíciókat létesítők szemszögéből nézve eljöhetett a korábbi vételek lezárásának ideje és ezek az eladások is nyomhatják a jegyzéseket lefele. Ahogy azt már többször láttuk, mondtuk egy ilyen folyamatot, csak egyértelmű és kínálat-csökkentő hír tud érdemben megállítani. Erre is van még esély, ezért is várom továbbra is, hogy a búza és a kukorica kínálatának csökkenése a tavalyinál magasabb szinteken tudja stabilizálni az árakat. A felfelé menő tendenciának a déli félteke termelési adatai adhatnak majd tápot, úgyhogy az ottani helyzetre kell egyre nagyobb mértékben figyelnünk.