A hazai terményárakban egyre meghatározóbb lesz az új termés!

2018.03.20

Összeállította: Bidló Gábor

Március első hetében a nemzetközi piaci árak jelentős fordulatot vettek, de még továbbra is az ó-termésre vonatkozó információk mozgatják az eseményeket. Itthon is ez a legjellemzőbb, főként a búza árának furcsa változásai, de akár a kukorica magas árának kitartása is eltér a nemzetközi trendektől. Megjelentek azonban az első határozottabb vételi szándékok is a 2018. évi termésre.

Egyelőre még az ó-termésű búza piacánál maradva, megállapítható, hogy a legjobb minőségű tételekre korábban piacon lévő ajánlatok kifutottak, gyakorlatilag a fajta-azonos, szuper jó minőségű, 15 % fehérje-tartalmú tételek prémium áron való értékesíthetősége erősen kérdéses. Az ilyen tételeket keresők kifejezetten törekszenek arra, hogy időben és biztonságban fedezzék szükségleteiket, a szezon végén már többször is előfordult, hogy a termelők már átvitték az új-termés időszakára a javító-búzát, főként, ha kérdéses volt az új évjárat minősége.

Ennek következtében ma azt láthatjuk, hogy a nyugat-magyarországi régió árszintje nem változott, a 160,-165 EUR/to-s (ca. 50.000,-Ft/to) árszint jelentette a malmi búza elérhető árszintjét, a 185-190,-EUR/to-s (58.000,-Ft/to) árelképzelések a javító minőségre csak korlátozottan és főként a szezon első felében voltak jellemzőek. A dömping a 11 % fehérje, 220 sec esésszám és 76 kg/hl adatokkal jellemezhető euro búza volt - jellemzően 145-150,-EUR/to (ca. 46.000,-Ft/to) körüli árakon. Közép- és Kelet Magyarországon mindez Forintban úgy alakult, hogy a szezon elején még 43.000,-Ft/to-s malmi búza árak felmentek 47.000,- - 48.000,-Ft/to-ig, de sokszor a takarmányosok is megfizették ezeket az árakat az elmúlt napokban. Logikus lett volna, hogy a javító minőség is ennyit emelkedjen, de sajnos annak kereslete korlátozott, így nem következett be, maradt az 50.000,- - 52.000,-Ft/to szint környékén.

A belföldi malmi kereslet részére is korlát, hogy a lisztpiacon mit lehet elérni, a híradások szerint a tervezett áremelés a lisztnél nem volt sikeres.

Ezek után a következő hetekben azt várom, hogy a búza árszintje -ott ahol még van- változatlanul stabil lesz, a malmi tételek árszintje nem a vevők, hanem a termelők telephelyén fogja elérni az 50.000,-Ft/to-s szintet.

Az új-termésre is megkezdődtek az első beárazások, ahogy látom, ezek inkább a kihelyezett input-anyagok ellentételezésére szolgálnak és jellemzően a tavalyi induló árak környékén vannak. A takarmány búza 40.000,-/42.000,-Ft/to-s árszintjét 1500 Ft/to-s lépcsőkkel követik az euro illetve a malmi búza árak. A javítóra egyelőre nem hallottam konkrét jegyzést, ahogy mondani szokták, ahhoz még túl sokat alszik kinnt a búza, semhogy most be lehessen vállalni egy extra minőséget.

Áttérve a takarmányokra, az új árpa hozott némi izgalmat az elmúlt napokban. Megjelentek az első vételi ajánlatok és ezek rögtön a 40.000,-Ft/to-s szinttől felfelé hangzottak el, állítólag volt 43.000,-Ft/to-s ajánlat is, ha jól sejtem, az már azért kikötőbe szállítva és nem telephelyen.

Végiggondolva a számokat és a 2017/18-as szezon sajátosságait, az árpa viszonylag magas ára nem meglepetés és az sem, hogy már most megjelentek a kereskedők a piacon. A nemzetközi piacokon több jelentős mennyiségre szóló tender folyik és immár hagyományosan ehhez lehet igazítani az első, a betakarítás szinte azonnal követő szállítások beárazását és logisztikai előkészítését. Az említett árak is igazolják véleményünket: egy február végén hirdetett tender-eredmény ismert adataiból az is kijöhet, hogy akár magyar áru is eljuthat a vevőhöz. Van benne kockázat és magas szintű felkészültség kell hozzá, de ezek azok az üzletek, amelyeket több évtizede is már a nemzetközi nagy multinacionális cégek tudtak megcsinálni, akik személyesen ott voltak minden pontján a láncnak.

A kukorica még bőven az ó-termésről ad beszámolnivalót. Amint az várható volt, a belföldi végcélú kereslet továbbra is jelen van, ez határoz meg mindent. Gyakorlatilag a betakarítás óta, sőt, tavaly július eleje óta változatlanok az export-árszintek és ezeket a szinteket kell mindig meghaladni a belső piacon. Ezeket befolyásolják az árfolyam-alakulás, a helyi többlet-hiány alakulása és a logisztikai kérdések, de az alap változatlan. Ennek eredményeként alakultak ki a mostani árak és a termelők kitartása az egyik tényező, ami ezt erősíti.

A piac korrekt módon számolt úgy már a betakarításkor is, hogy ha az októberi ár 46.000,-Ft/to (vagonba vagy uszályba rakva illetve beszállítva), akkor a tárolási és finanszírozási költségekkel növelt márciusi ár már 47.000,- - 47.500,-Ft/to-ra is kijöhet és havi 250-300 Ft/to árnövekménnyel számolva a nyári hónapokra már szükséges és indokolt a 49.000,-Ft/to árszint. Ezt látjuk most és őszintén szólva némi meglepetéssel is, mert elvben nem lenne indokolt ez az árszint.

Arra számítani lehetett, hogy 2018. I. negyedéve még a 150,-/152,-EUR/to körüli árakat tartja majd érvényben - ezek voltak azok az eladási árak, amelyeket a hagyományos olasz piacra számoltak. Ennek árszintje a csúcsárfolyammal 47.500,-Ft/to-ra jön ki, vagonbarakva, okmányolva. Ez a termelő számára kb. 2.500,-Ft/to-s költséget jelent, így a 45.000,-Ft/to-s dunántúli árszintek biztosak voltak. Kelet-Magyarországon is érvényesült az export szívó hatása, a logisztikai költségek miatt azonban az árszintek 3.000,-5.000,-Ft/to-val alacsonyabbra "álltak be". Az is ezt indokolta, hogy míg a Dunántúlon van az ország ipari felhasználásának döntő része, az alföldi megyék erősen többletesek, logikus, hogy innen kell elszállítani a nagyobb mennyiséget.

A kulcskérdés, mekkora volt a tényleges termés, mekkora exportra számíthatunk és mi lesz a szezon végén a többlettel?

Megéltük már, hogy május-júniusban volt kiugróan nagy az export mennyiség, de akkor még Ukrajna nem a mostani 20 milliót tonnás exportőr volt, hanem csak kb. a fele...

Jöhet a másik gond, a dél-amerikai, a brazil kiesés és erre most valós ok is van, az u.n. második termés vetése körül vannak gondok, az első vetésből származó árut a termelők nem nagyon akarják értékesíteni, így mennek felfele a brazil export-kikötői árak - kb. két hét alatt 20 USD/to-val. A legutóbbi becslés azonban most azt mutatja, nem várható az exportárualap csökkenése, a szezon folyamán marad a 30 millió tonnás kivitel. Messze azonban még a vége, meglátjuk majd.

A külső elemző szemszögéből nézve kockázatosnak tartom a jelentős készletek tartását, ha a belső kereslet lassul és az export-piacokra kell visszatérnünk, az számításaim szerint azt jelenti, a piac kb. 43.000,-/45.000,-Ft/to-s szintre kell ismét beálljon, eladó telephelyén - ami főként Kelet-Magyarországon lehet érvényes, úgy érzékeljük, ott vannak még mennyiségek.

Az új-termés egyelőre csendesebb, az első vételi ajánlatok itt is a 2017-es szintek körül vannak - nagyjából a 145,-/148,- EUR/to közötti sávban, Dunántúlon vagonba rakva.

Ezeket az árakat látjuk ma, lehetnek ettől lényeges eltérések - ilyen helyi piacnak tartom az Észak-Nyugat Dunántúli régiót is, ahol mindig magasabb árak alakulnak ki a kereslet közelsége miatt.

A továbbiakban még érdemes megvizsgálni, hogyan is alakultak az itthoni árak az európai jegyzésekhez viszonyítva, mi lehetett annak oka és milyen további folyamatok várnak ránk.