A kínálat szűkösnek tűnik mégis csökkentek a jegyzések

2018.09.24

Egyre jobban haladunk az őszi betakarítással, tisztul a kép, mégis fordítottan alakulnak az árak, mint azt korábban várható volt. Aminek csökken a kínálata ott csökken az ár is, ahol meg már látjuk a kínálatot ott emelkednek a jegyzések.

Látszólag ellentmondásos a helyzet, mert most már nincs olyan új adat a búza betakarítási eredményekben, amelyek támaszt adnának a jegyzéseknek, a piaci azonban erősödni tudott az elmúlt héten. Bár jelent meg új elemzés a COCERAL (a gabona-, olajosmag és takarmánykereskedők európai szövetsége) részéről, az már nem hozott új információt sem az EU28-ak, sem az orosz vagy ukrán várható termésről, csak megerősítette a korábbi adatok helytállóságát. Ezek szerint az EU28-ak búza termése 130 millió tonna alatt lesz a tavalyi 141,9 millió tonna után és így a várható export mennyisége is 20 millió tonna alatt marad. Ez a korábbi USDA számoktól valamivel elmarad, de tendenciájában ugyanazt mutatja.

Az oroszországi termés mennyiségi kilátásai is közel változatlanok - továbbra is egyetértés van abban, hogy a 2017/18-as 42 millió tonnás export megismétlésére nincs reális esély, de a 32 millió tonna elérhető lesz.

Mindezek ellenére a piac erősödött kb. 3-5 USD/to-val és mind a fekete-tengeri export árak, mind a párizsi tőzsdei árak emelkedéssel zárták a hetet, megtartva a szerdán elért 200,-EUR/to fölötti szintet.

A fizikai piacon is hasonló folyamatot tapasztalhattunk - két nagy tender eredménye is azt mutatta a tényleges kereslet megjelenése csak a korábbinál valamivel magasabb árszinten tudott eredményes lenni. Így az egyiptomi, összesen 475 ezer tonnás novemberi szállítással megvett tételek FOB kikötő paritáson 226-229 USD/to között voltak - mintegy 3-6 USD/to-val magasabban az egy héttel korábbi tenderhez képest. Ez még úgy is figyelemre méltó, hogy a szállítási határidő az elöző hetinél még az október utolsó 10 napjára szólt - a szokásos felár a későbbi szállításra kb. 2-4 USD/to-t jelentett volna csak.

Hasonló árat igazol vissza Szaúd-Arábia 630 ezer tonnás vétele is november-decemberi szállításra - a vételár 240,-USD/to-s szintet ért el, 12,5 % fehérjetartalmú malmi búzára, ami a francia vagy német kikötőkben 205,-EUR/to-s árat jelent.

A kukorica ezzel ellentétesen mozgott - ott a hét nagyobb részét inkább a csökkenés jellemezte és csak pénteken tudta visszatornázni magát az árszint a nyitó értékekre. Itt sokkal egyértelműbben tartott illetve a távolabbi, márciusi határidő esetében még inkább csökkenő maradt a trend. A párizsi tőzsde, a MATIF jegyzésében még nem látszott, de a fekete-tengeri és az európai fizikai piacon is ennél lényegesebb elmozdulás következett be. A romániai és a bulgáriai várható termést a csökkenő vetésterület ellenére is magasabbra várják és ezt most a COCERAL számok is megerősítették. Romániában 10 %-os, Bulgáriában 7%-os hozamjavulással számolnak. Ez egyértelműen az EU28-ak felé irányuló ajánlatokat növeli és így nem meglepő, hogy a kikötőkben hajóba rakott árura vonatkozó jegyzések immár 150 EUR/to szintre estek. Ennek a magyarországi eladási árakra gyakorolt hatása is az egész szezont meghatározhatja - a mai kalkuláció szerint a FOB Duna vagy a Kelet-Magyarországi vasúti állomáson vagonba rakott árszint éppen csak hogy meghaladja a 40.000,-Ft/to szintet. (További árakat a www.prudensceres.hu/aralakulas oldalon találhatnak.)

Egy héttel ezelőtti elemzésben is látható volt, hogy az európai kukorica termés összességében nem lesz lényegesen kisebb, mint a tavalyi volt és bár ezt most a COCERAL jelentés árnyalja - 1,7 millió tonnával kisebb 2018-as termést jelezve, az egyértelműen kitűnik, hogy a francia és német piac kiszolgálása nem kerül veszélybe.

A szója és tágabb értelemben az olajosmagvak piacát továbbra is erős depresszió jellemzi - a szójabab ára nem tudott magához térni és a hét végén a növényi olajok ára is újabb mélypontokat ért el. Az elemzések szerint a tőzsdei árak Chicagoban szintén technikai és nem fundamentális okok miatt tudtak csütörtökön erősödni, de ma már úgy látszik, egy napig tartott a lendület és pénteken már nem folytatódott az erősödés.

A kilátásokat illetően megintcsak a csapadék lehet meghatározó - nem csak nálunk, de Európa-szerte szükség lenne már a csapadékra az őszi vetések keléséhez, még akkor is, ha az a betakarítást hátráltatja valamennyire. Az előrejelzések mutatnak erre esélyt, így remélhetőleg a jövő évi termés alapozása nem kerül veszélybe.