A természet még nem, de a jegyzések a múlt héten zöldbe borultak – itthon is

2018.03.05

Összeállította: Bidló Gábor

Folytatódott a potenciális eladók számára kedvező tendencia, így a tőzsdei jegyzések és a fizikai piaci árak is tovább emelkedtek február utolsó napjaiban.

Az elmúlt hetekben sokszor a USD árfolyama mozgatta az árakat, most azonban ez nem így volt: a fundamentális, a termeléssel összefüggő tényezők játszották a fő szerepet.

Elsősorban a dél-amerikai és azon belül is az Argentínát érintő csapadék-hiány volt a vezető téma, még ha jön is eső a következő napokban, az a szójatermés-kilátásokat már nem biztos, hogy javítja, inkább a kár mértékének csökkenése lehet az eredménye.

Ezt a tendenciát erősítette, hogy a pénzügyi alapok továbbra is a vételi oldalon vannak, a hét folyamán már egyértelműen a további áremelkedésre számítanak, ami abból is látszik, hogy tovább növelték a vételi pozícióikat. A kukorica esetében különösen érdekes, hiszen ez itt több hónapja nem látott nagyságot ért el, egyértelművé téve, hogy a korábbi csökkenő tendencia folytatódását nem várják.

Európában is az időjárás volt a meghatározó, a múlt heti szibériai hideghullám egész Észak-Európát érintette, de jelentős fagykárokról nem jöttek hírek, ahogy vártuk is, a hótakaró megvédte a vetéseket. Most úgy látszik, eddig nem volt különösebb gond és a következő napok enyhülése is ezt vetíti előre.

Mindemellett a fizikai piacokon 2-3 EUR/to-s emelkedés következett be a hét folyamán - kivéve Olaszországot, ahol már eddig is lényegesen magasabban voltak az árak, a jegyzések, mint másutt. Az idei évet, illetve az egész szezont tekintve is jellemző, hogy a januári- február eleji mélypontokhoz képest most már 8-10 EUR/to-val magasabban vannak a jegyzések és ez a pozitív tendencia folytatódhat.

A tőzsdei ármozgásokban rendszeres, hogy a három-négy napig tartó egyirányú mozgást követi egy korrekció, e mögött legtöbbször az ú.n. profit-realizálás szokott állni: a spekulációs kereskedők szeretik lezárni a hét végén a nyitott kötéseiket, főként, ha azokon nyereség mutatkozik. A napon belüli ármozgásokat nézve most is ez lehetett sok kötés hátterében.

A fizikai piaci hírek közül Tunézia búza vétele volt az egyetlen, ami eredménnyel zárult - az áprilisi szállításra vett 11,5 % fehérjetartalmu búza vételára 225 USD/to körül alakult, ami közel 20 USD/to-s áremelkedést jelent a két héttel ezelőtti olcsóbb tétel árához képest.

Vannak olyan tényezők is, amelyek ezt a tisztán pénzügyi tevékenységet a fizikai kereslet-kínálat oldaláról is alátámasztják és úgy látszik, a korábbi eladások lezárása miatti vételek is erősítették a piacot. Ez itthon is szembetűnő volt, valamennyi terméknél vagy már ténylegesen is emelkedtek az árak, vagy várható valamennyi erősödés. A belföldi keresletet azonban nem szabad túlértékelni, nagyon gyorsan tud eltűnni a piacról és továbbra is igaz, hogy a belföldi piac minden terméknél -az olajosmagvaknál kevésbé-, prémiumot fizet. Látszólag nem ez a helyzet a kukoricánál, de ott fontos szerepet kap a rendkívül kedvező közúti fuvarköltség, ami, ha csak kismértékben is változik (drágul), már ezt a lehetőséget is korlátozni fogja.