Adathiányos hét – passzivítás a piacokon

2019.01.28

Az USA kormányzatának leállása érinti az agrárszektort is és ennek következményeként jelentős információk, adatok nem kerültek közzétételre. Ezek közül is az amerikai export-számok hiánya volt, ami miatt a kereskedés lanyha, az árak alakulása tartott volt a 4. héten.

A hírekben továbbra is a dél-amerikai időjárási helyzet határozott elsőbbséget élvez, a brazíliai szárazság a szójatermő területek nagy részén a várható termést csökkenti és ez továbbra is az észak-amerikai tőzsdén, Chicagoban erősödést eredményezett. A korábbi várakozásokkal szemben, amelyek rekordközeli termést vártak, most már az előrejelzések 115 millió tonnás eredménnyel számolnak, ami jócskán elmarad a tavalyi, 120 millió tonnát megközelítő eredménytől.

A szójabab piacán fontos esemény és áttételesen az egész olajosmag-komplexumot érinti, hogy január utolsó napjaiban folytatódnak a kínai-amerikai egyeztetések a vámokról és szakértők egy része azt várja, hogy ennek egyik eredménye a szójabab forgalom fennmaradása Kína felé. Ez azzal is jár, hogy a várt és jelentős igény a brazil termés iránt kisebb lesz és így a korábbi extra prémiumok, felárak is csökkeni fognak.

A brazíliai időjárás valamelyest kedvezőbb volt az elmúlt héten a kukoricának, az észak-nyugati területeken lehulló csapadék segítette az első vetéseknél a szem kitelítődést, míg a másodvetésű állományoknál a csírázásra volt kedvező hatással

A kukorica európai piaca is nagyon csendes volt, kivéve pénteken, amikor hirtelen közel 2 EUR/to-val csökkentek a 2018. évi termésre szóló jegyzések a MATIF-on. Különösebb magyarázat nem érkezett az eladás okáról - az említett és kedvezőbb kínálati helyzetet eredményező hír állhat a háttérben.

Kevesebb szó esett a búzáról az elmúlt időszakban, ahol folytatódott a lassú áremelkedés a fizikai piacokon is és a párizsi tőzsdén is, a hét elejei szinthez képest csütörtökön már 4 EUR/to volt az emelkedés mértéke, de a pénteki csökkenés ezt 1,5 EUR/to-ra mérsékelte. A további erősödést akadályozta az EURO erősödése a USD-vel szemben - az amúgy is gyenge export aktivitást az árfolyamok tovább nehezítették, az európai áru versenyképessége az emelkedő USD-s árak ellenére csökkent, mert a Fekete-tengeri fő versenytársak árszintje még mindig kedvezőbb maradt.

Említettem már az olajosmagvakat, a héten itt is volt érdekes fejlemény, amit megint a politika indított el: Kanada a világ egyik legnagyobb repcetermesztője, repcéje külön nevet is kapott, canola néven. A héten híre jött, hogy több hajónyi canola-t vagyis repcét a kínaiak nem engednek kirakni, különböző kifogásokra hivatkozva. Ez a piacot érzékenyen érintheti, a kanadaiak számára ez a piac különleges lehetőséget adott, mint a szójabab alternatívájaként megjelent értékesítési lehetőség és ez szembesült most akadályokkal.

A piac ennek ellenére nem esett és ez megint a pálmaolaj árának emelkedésével magyarázható, de fontos szempont az is, hogy az EU Bizottsága hogyan fog dönteni február folyamán az argentín biodízel importjának szabályozásáról. Ez adott támaszt a repcejegyzéseknek már az új termésre vonatkozóan is és a továbbiakban is támaszt jelenthet. A tavaly októbere óta tartó árcsökkenés megállt január elején és azóta mintegy 10 EUR/to-val emelkedtek az árak az új-termésre és 14-15 EUR/to-val az ó-termésre.

A barchart.com diagramján látszik az is, hogy a tavalyi árak fölött vagyunk, aminek már alapvető oka az európai és így az itthoni tavaly őszi kedvezőtlen időjárást volt, ami sok helyen a kelést és a növények megerősödését gátolták. A fekete vonal az ó-termésre szóló májusi szállítási határidő árát, a zöld az augusztusi jegyzést mutatja EUR/to-ban:

A hazai piac élénkülése sem látszik, bár van érdeklődés búzára és kukoricára is, de a belföldi igények árszintje változatlanul meghatározza az elérhető árakat és a kereslet megy a kínálat felé, ami az árak emelkedését hozta. A búza piacán lassan a takarmány- illetve az ipari célú felhasználásra vásárlók többet fizetnek, mint amit a malmi célra keresők kínálnak és ez csökkenti a malmi minőségben rendelkezésre álló mennyiségeket is. Hiány nincsen, sőt, ha így haladunk jelentős többlettel zárhat a szezon, az export-aktivitás nem tűnik erősnek, bár ez a fekete-tengeri FOB kikötő paritású árak emelkedésével változhat. Ha a Duna tartósan hajózható a magyar búza elérheti a Constantai kikötői kereskedési pontot, ahol a jegyzések, árinformációk 215,-EUR/to-s árakat adtak meg a 12,5 % fehérje-tartalmú búzáért és már csak az a kérdés 20 vagy 25 EUR/to a költség a hazai berakód kikötők és a tengeri hajók között. Ha az utóbbi nem vagyunk versenyképesek, ha az előbbi már igen. A FOB Duna árak így 60-62.000,-Ft/to-ra számolhatóak és azért volt korábban értékesítés még 60.000,-Ft/to alatti telephelyi árszinteken, ami most realizálódhat.

A kukoricánál a kereslet fekete-tengeri iránya jelenleg kizárható, amíg FOB Fekete-tengeri árszintek kukoricára bőséges kínálat mellett 160,-EUR/to körül vannak -az ukrán alatta, a román fölötte-, addig nem valószínű, hogy az itthoni 150,-EUR/to-s eladói kínálati árak mellett eladásra sor kerüljön. Továbbra is az EU-n belüli piac az egyetlen szóbajöhető rendeltetés, ameddig onnan van igény, addig maradhatnak tartottak itthon is a jelenlegi árak.