Átmeneti csökkenés a jegyzéseknél, korrekció az új csúcsok után

2019.06.23

Az elmúlt hetek tendenciája folytatódott, a meghatározó továbbra is USA-ban uralkodó időjárás és az emiatt bekövetkezett csúszás, sőt most már lassan véglegessé váló területcsökkenés a kukoricánál és a szójababnál.

A héten immár befejezettnek tekinthető az észak-amerikai kukoricavetés és így ha nem is hivatalosan, de gyakorlatilag véglegesnek látszik, hogy az USA kukorica vetésterülete közel 3 millió hektárral lesz kisebb a tavalyinál. Ez legalább 12 millió tonnával tovább csökkenti a várható termés mennyiségét és így a 2018-ban betakarított terméshez képest 20 millió tonnával, vagyis mintegy 14 %-kal lesz kisebb.

Az esős időjárás nem csak a kukoricát, de a szója vetését is hátráltatta, a legutóbbi adatok alapján a korábban tervezett vetésterületnek csak 77 %-át vetették be, de itt még az elemzések rámutatnak, lehet még növelni a területet, ha nem is sok, de néhány nap, esetleg egy-két hét még ad erre lehetőséget. A végleges terület-adatokat várhatóan a hónap végén fogják közölni, az USDA (az USA Mg.Min-a) a legvégső időpontig várhatóan kivár, hogy minél pontosabb adatokat adjanak meg.

Az USDA adatai alapján az alábbi grafikon mutatja a korábbi évek és a 2019/20-as előzetes valamint a legutóbb megadott adatok alapján a tényadatokat:

Az európai piacok hasonlóan alakultak, a hét elején tapasztalt árcsökkenés inkább itt is csak korrekció volt, a hét végére át is ragadt az amerikai hangulat a párizsi tőzsdére is.

A héten ismételten lekötött Egyiptom 290 ezer tonna búzát és ismételten a fekete-tengeri ajánlatok voltak a befutók - román és orosz ajánlatok voltak csak az ajánlatok között. A vételár 210-211 USD/to között volt, leszállítva, az induló kikötői paritáson alig, csak 0,5 USD/to körül emelkedtek az árak.

A piacokra az olajosmagvak közül a kanadai repce kilátásai és a pálmaolaj árának alakulása is hatottak Európában - a repcemag párizsi jegyzése a csütörtöki mélyponthoz képest pénteken már erősödni tudott. A legutóbbi hírek alapján Kanadában az ottani repce (=canola) terméskilátásai romlottak, ezért a jegyzések emelkedtek és ez lett hatással az itteni árakra is. A hét végén azonban javult az időjárási előrejelzések alapján a hangulat és ez megállította a május elején kezdődött emelkedő tendenciát. Az árak azonban még így sem érték el a február közepéig jegyzett szinteket, így itt is inkább csak korrekcióról beszélhetünk, a korábbi emelkedő trend megfordulhat. Ha technikai alapon nézzük, akkor az elmúlt közel egy hónapban egy kettős csúcsot eredményező ármozgás volt, aminek a korábbi tapasztalatok alapján lehet az a következménye, hogy a nem-fundamentális elemzések eladási irányba mozdítják el a piacot. Ennek következménye lehet egy kb. 5-8 %-os árcsökkenés, ami már az európai jegyzésekre is hatással lehet.

A hazai piac egyelőre eléggé csendes - kettősség jellemzi, hiszen a termelői eladási ajánlatok minimálisak, miközben a kereskedők és a végfelhasználók számára egyre fontosabb (lenne) a következő hónapok forgalmának tervezése, előkészítése.

Érezni, hogy vannak még ó-termésű készletek búzából, kukoricából is és jelenleg még az eladói oldal nem fogadta el, hogy az új-termésű árualapok árszintje a jelenlegi alatt van.

A búzákra minőségtől függően az export piacok 45.000,- és 48.000,-Ft/to árat indikálnak, a kukorica immár újfent 140,-EUR/to alá csökkent, ami 45.000,-Ft/to alatti telephelyi árat ad. Az új termésre még ennél is alacsonyabb árakat eredményezhet, hogy a horvát árpa betakarítás elkezdődött és az ottani ajánlatok alapján az itthoni árak 135,- - 138,-EUR/to vagyis 43.000,-Ft/to körülre jönnek ki a Dunántúlon. Egyes hírek szerint a belföldi takarmánygyártók árszintje ennél magasabban van, jobban közelítenek a búza árához, ami a fehérje alapon történő számítások alapján érthető is. Kérdéses, hogy milyen lesz a kalászosok minősége, ahány hely az országban, annyi különböző értékelést lehet hallani, az idei növényvédelem szinte lehetetlen feladatot kapott.

A kilátásokat illetően véleményem szerint inkább az átlagos termés fogja azt meghatározni, mert lehet, nálunk nem kedvezőek a körülmények, de gabona- és olajosmagtermelésünk helyzetét idén is az európai piacok határozzák meg és az ottani kilátások kedvezőbbek és ez fékezheti, sőt meg is akadályozhatja az árak emelkedését a tényleges, fizikai piacokon.