Búza áralakulása került a középpontba

2018.10.31

Az árak alakulásában túl sok újdonságot nem hozott a 43. hét, de amit igen, az akár messzemutató is lehet és negatívan érintheti az itthoni helyzetet is.

Az elemzéseinkben folyamatosan emlegetjük az egyiptomi búza vételeket és ennek alapvetően az az oka, hogy ezek a vételek nagyságuk miatt állandó indikátorként tudnak szolgálni a vevői véleményről és a konkrét üzletkötések árát is átláthatóan és részletesen közlik. A nagyságrendhez annyit lehet még hozzátenni, hogy július elejétől most már december 20-áig történőszállítással Egyiptom 3,8 millió tonna búzát vett meg, többségében orosz és ukrán eredetűt.

A meglepetés a héten az volt, hogy az összesen 470 ezer tonnás vételbe már belefért észak-amerika búza is és ez némileg meglepte a piacokat. A várakozások a tender előtt inkább a francia vagy más EU-s áru eladásáról szóltak, ezért is volt a hét említésre méltó eseménye ez a vétel.

A piaci folyamatok összefüggéseire is jól rámutat ez az üzlet, mert miközben az orosz ajánlati árak csökkentek a legutóbbiakhoz képest mintegy 4 USD/to-val, addig ez európai származású áru végül nem tudtak teret nyerni. Ennek részben az is az oka, hogy az USA és Egyiptom közötti fuvarköltségek csökkentek és ez a néhány USD/to különbség már segített az eredményes ajánlat-tételben.

Másik és fontos ok viszont az amerikai áru árának folyamatos csökkenése. Ezt szemlélteti a barchart.com ábrája is, amelyen a pirosas háttér az európai búza jegyzés változását mutatja május elejei szinthez képest és az ábrán feltünő, hogy a zöld vonallal jelzett USA-beli lágy búzára szóló chicagoi jegyzés milyen mértékben csökkent.

Az európai árak decemberi szállításra most 14,4 %-kal vannak magasabban, mint fél éve, ezzel szemben az amerikai árszint május elejéhez képest 7,3 %-kal csökkent:

Ez a folyamat is mutatja, hogy az EU28-ak export volumenének csökkenése csak akkor állhat meg, ha az árakkal is vevők után megy, mert hiába volt alacsonyabb az idei termés, mint korábban, azért még így is jelentős, 23 millió tonnás kivitellel lehet számolni, ami a tavalyi mennyiséggel közel megegyezik. A múlt hét végéig 23,5 %-kal volt kisebb a kivitel, mint tavaly és 5,2 millió tonnát ért el. Ez a csökkenés előrevetíti, hogy az európai búza árak is csökkenhetnek - főként a gyengébb, 11 -12 % körüli fehérje-tartalommal bíró tételek.

A helyzetet az is befolyásolta, hogy a déli félteke negatív hírei és ezek között is elsősorban az ausztráliai szárazság miatti terméskiesés nem voltak elegendőek ahhoz, hogy támaszt jelentsenek az áraknak. A fő meghatározó maradt az USA-beli árcsökkenés és az eddigi lassú EU-s export miatti várhatóan tartós kínálati többlet.

A búza piacok emiatt inkább lanyhulásra hajlóak és megtörhet az elmúlt hetek folyamata, amikor a búza volt az egyetlen termék, ami tartani tudta az árát.

A kukorica esetében már nem beszélhetünk stabil árakról, tegnap már elérte az árszint a tavaszi mélypontokat és legutóbbi jelentésében az EU becslése is felfelé korrigálta a várható EU-s termés mennyiséget.

A fekete-tengeri árak is már 150 EUR/to alá estek és a tengeri fuvardíjak alapján ez már stabilan 170,- EUR/to-s árszintet jelent leszállítva Nyugat-Európába,

A hazai eladási lehetőségeket érinti, hogy már nem csak keleti, de déli szomszédunk is jelentős mennyiséget ajánl kukoricából korábbi piacainkra és a kedvezőbb fuvarköltségek miatt ez nyomást gyakorol az elérhető árainkra. Egyelőre még nem jelentett ez itthon drasztikus árcsökkenést, de a jelenlegi helyzet alapján nem valószínű az árak emelkedése tavasszal sem.

Véleményem szerint a búza árak csökkenése itthon kevésbé lesz érezhető a malmi minőségre szóló kereslet miatt, de a gyengébb kategóriájú áru már veszélyben van, akárcsak a kukorica.