Csendes hét

2017.11.06

Csendes hét, lanyha forgalommal

Október utolsó napjainak áralakulását meghatározta, hogy a hét közepén Európa nagy részén ünnep volt és ez a november első két munkanapján is éreztette hatását. Gyakorlatilag alig volt forgalom, a jegyzések egy szűk, alig 1 EUR/to-s sávon belül mozogtak.

Különösebb újdonságról nem érkezett hír, a hét folyamán jelentősebb eladásokat is csak az USA-ból jelentettek, főként búzát és kukoricát. Az európai árak némileg lemorzsolódtak, az elemzések szerint főként az USA-ból kiindult eladások miatt. A lanyhulást segítette az is, hogy az orosz és az ukrán ajánlatok árszintjei is csökkentek, a hét végére már ismételten 195 USD/to alá kerültek.

Az árak csökkenése azonban nem volt igazán jelentős, a piac leginkább a november 9-ei új USDA (az USA Mg. Min.) becslésre vár. A másik tényező, a dél-amerikai időjárás volt, aminek hatását már az USDA becslésben várják, mint új fundamentális tényezőét. A brazíliai vetések állapota alapján már jelezték, hogy a korábban vártnál nagyobb importra lesz szükség, de hogy ez mennyire lesz jelentős, azt még egyelőre nem lehet megbecsülni.

Az elmúlt napok áralakulását mutató ábrán a Budapesti Értéktőzsde Áruszekciójának árait novemberben már nem tudtam feltüntetni, mert az utolsó határidő is kifutott, így a piaci jegyzések alapján folytatom a jegyzések követését.

A diagramból nem egyértelmű, de a piaci realitások alapján a közeli -november-decemberi- kukorica jegyzések a nemzetközi piacokon már a magyar árakon illetve az alatt vannak. Továbbra is kérdéses, hogy az idei többletnek mikor és hol lesz helye, egyelőre még megy az export, de a későbbi határidőkre kevesebb az érdeklődés, mint ilyenkor szokott lenni.

Összességében az elmúlt napok tartott tendenciáját várom továbbra is, mozgást talán a hét végi USDA becslés hozhat, kérdés merrefelé - hiszen a búza esetében a növekvő termelési, őszi vetési adatok alapján ismételten nagy termés várható. A kukorica és az olajosmagvak esetében lehet fordulat, a jövedelmezőségi adatok inkább az olajosmagvak irányába mozdíthatják el a vetési kedvet, míg a kukorica esetében várni kell a fordulatra.

Bidló Gábor