Csökkenő terület – változatlan termés?

2018.08.23

Izgalmas két hét van mögöttünk a terménypiacokon, szinte minden nap hozott valami újat. Az árak stabilizálódtak, egyelőre nem emelkedtek tovább. A kalászosok betakarítása lassan a végére ér - jönnek a kapások, lesz-e új helyzet, fordulat, megismétlődik-e a júliusi rally?

Európára koncentrálódtak a legutóbbi hírek -volt jó is, rossz is, de a lényegi mozgást a félreértelmezhető pletyka eredményezte. Elterjedt, hogy Ukrajnában korlátozni akarja a kormányzat a búza exportot, ezzel csökkentve a kínálatot - fel is mentek az árak. A következő hasonló hír Oroszországról szólt, de onnan már gyorsabb volt a cáfolat: nincs rá szükség, semmi nem indokolja. Ezek a közvetlen közelünkben zajló folyamatokat feszültebbé tették, de végülis az eredményt jól mutatja a barchart.com ábrája a párizsi tőzsdei árak alakulásáról. (Fekete vonallal jelölve a búza, a zöld vonallal a kukorica jegyzése.)

Klasszikus kép: felfutás után csökkenés, majd megint megpróbálja a piac az erősödést, de aztán ellaposodik.

Mi lesz a következő terménnyel, a kukoricával?

Ez ami minket nagyon érint, több szempontból is érdekes a helyzet. Európában a termés mennyiségét -eddig- 61,34 millió tonnára várja a Strategie Grains (független termésbecsléssel és elemzésekkel foglalkozó szakértők), ami jó, mert több, mint a tavalyi 59,42 millió tonna. De ha szétbontjuk, hol-s-mennyi várható, már árnyaltabb a kép: Romániában +1 millió tonna, Bulgáriában +800 ezer tonna, Horvátországban +500 ezer tonna, Szlovákiában +300 ezer tonna a várt termés. Magyarországról még a "régi" vetésterülettel számolnak, nem csökkentették 1040 ezer hektárról 898 ezer hektárra a területet és nálunk is 1,1 millió tonnával nagyobb lehet a termés.

Ez összesen a kínálati oldalon 3,7 millió tonna többletet jelent tavalyhoz képest! Megnézve az össze-európai számot, a növekedés "csak" 2 millió tonna - tehát valahol kiesés lesz és ez az ami számunkra érdekes. Azt már láttuk az elmúlt hetekben, hogy Franciaországban és Németországban van jelentős anomália - ez most a kukorica-termés előrejelzésben is megjelenik. A francia termés 2 millió, a német közel 1 millió tonnával lesz kisebb és számunkra azt jelenti más irányú exportra kell készülnünk és versenyeznünk. Ezt vetíti előre az is, hogy Olaszországban is 1 millió tonnával jobb eredményeket várnak, mint amit tavaly realizáltak.

Merre tovább? Mondhatni, egyszerű: irány Németország és Hollandia, hiszen náluk lesz nagyobb az import-igény: előbbinél 2 millió tonnával nagyobb 4,4 millió tonnás, utóbbinál 6,3 millió tonnát elérő importot becsülnek.

Igenám, de a hajós szállítás egyszerűbb, koncentráltabb és jobban fel is vannak rá készülve. Mindezek miatt a fekete-tengeri kikötőkből induló román és bolgár kukorica lesz, lehet a mi fő ellenfelünk. Ezek miatt a német exportunk nem tud megsokszorozódni - így is lehet a duplája a tavalyinak, de az 1 millió tonnás többlet elhelyezését nem tartom reálisnak. Marad a régi, stabil olasz piac - ha versenyképesek leszünk... Most úgy látszik, az északi piaci "jobban húz", de ne értékeljük túl a lehetőséget - nem korlátlan a felvevő-képessége.

Mindezek miatt nem várom, hogy a hazai kukorica piac felrobbanhatna - még akkor sem, ha a végén kiderül nem lesz 8 millió tonna fölött a termésünk.

S mi a helyzet a napraforgónál?

A vetésterületet itt is kisebbre jelezte most a NAK, mint ami volt a tavaszi vetéskor ismertetett. Kilátásainkat illetően azonban itt nincs nagy mozgási lehetőség - a hazai termelés 1,8 - 2 millió tonnára várható, az, hogy kb. 180 ezer tonnával eltér a várt mennyiség, legfeljebb a külkereskedelmi számokat mozdíthatja el, a belső felhasználás a termelés kb. 80 %-át felveszi. Évek óta megfigyelhető, hogy a viszonylag egyenletes export mellett az őszi időszakban van némi import is, így a nettó exportunk kb. 200 ezer tonnára tehető. A termés tényleges csökkenését ezért most inkább attól várhatjuk, hogy az elmúlt két-három hét száraz, égetően forró napjai milyen mértékben rontják le a három héttel ezelőtti állapot felmérésekor várt hozamokat. Az akkor optimista, 3 to/ha-s hozamokat adott, ami kb. 10 %-kal magasabb, mint az elmúlt öt év átlaga és az elmúlt napok hírei, beszélgetései alapján inkább kicsit gyengébb eredmények valószinűsíthetőek - ahogy megfogalmazódott "az elmúlt hetek elvittek vagy fél tonnát a termésből"...

Amennyiben mindkét tényező csökkenése igazolódna az már jelenthet jelentősebb elmozdulást a kereslet részéről is - 600 ezer ha és 2,7 to/ha mellett lényegesen, 250 - 300 ezer tonnával is csökkenhet a kínálat. Ez támaszt adhat a napraforgó árának is, hiszen a cél az lehet, hogy itthon maradjon a hazai termés. Ebbe szólhat bele az import áru, amennyiben azt olcsóbban lehet beszerezni úgy a szokásos őszi import most akár nagyobb is lehet. A nemzetközi árak, jegyzések csökkentek az elmúlt hetekben - az olajosmagvak piaca alapvetően eltért a gabonafélékétől és ez további csökkenő árakat is eredményezhet.