Európa nem versenyképes – csökkenő jegyzések

2018.01.23

Összeállította: Bidló Gábor

Az év 3. hete továbbra sem eredményezett kedvező áralakulást a termelőknek és az áru-tulajdonosoknak, a jegyzések 3-5 %-kal csökkentek a párizsi tőzsdén, a MATIF-on.

A folyamatot már a hét elején előrevetítette, hogy az USDA (az USA Mg.Min.-a) az egy héttel korábbi becslésében alapvetően negatív hangulatú adatokat közölt, de legalább akkora hatással volt a búza jegyzésekre a kereskedelmi ügyletek eredménye, illetve az, hogy több vételi tendert is elhalasztottak, a még alacsonyabb árak reményében.

A kiemelkedően legfontosabb, hogy Egyiptom búza vételei változatlanul az orosz származású árura koncentrálódnak. A héten megint csak orosz áru került bele a megvásárolt csomagba és ez annak ellenére alakult így, hogy itt bekövetkezett áremelkedés is. A jelentések alapján az árszint 212,-USD/to volt, leszállítva, ami mintegy 4 USD/to-val magasabb a korábbi szerződésnél, de az üzletkötést segítette, hogy a fuvardíj valamelyest olcsóbb lett. A kötést követően azonban ismételten a kínálat erőssége került előtérbe, olyannyira, hogy a hét végére már ismételten a 190,-USD/to körüli vételi ajánlati árakról érkeztek jelentések a hét elejei 195,-USD/to-s szerződéses árat követően.

Az európai piacokat sújtja az erős euro is az amerikai dollárral szemben - hiába csökkennek a franciaországi árak, még mindig nem tud versenyképes lenni. Több észak-afrikai országba is továbbra is olcsóbb a dél-amerikai árut ajánlani, mint a viszonylag közeli franciát. Ennek eredményeként a várakozások az EU-n belüli export növekedését várják, ami viszont számunkra jelenthet nehezebb értékesítést. A 2017. évi termés minősége újra hozta a szokásos szinteket, így az a vevői kör, akik keresték a magyar árut az előző szezonban, most már sokkal visszafogottabb.

A búza helyzetét a távolabbi időszakban, a 2018/2019-es szezonban javíthatja, ha igazolódnak a friss becslések, melyek szerint csökkeni fog a termelés szintje és így a készlet-helyzet is változik, akár még csökkenhet is. Korábbi elemzésünkben azonban már mi is jeleztük, nem várható nagy ugrás az árakban, ha nem következik be további és jelentős kínálat-csökkenés.

A kukorica helyzete sem javult, sőt a chicagói tőzsdei jegyzések a 2018. márciusi szállítási határidőre új alsó értéket értek el és csak minimális korrekció következett be. A héten a legnagyobb jövőbeni hatású hír volt, hogy egyre határozottabb Kínában a meglévő kukorica készletek leépítése. A kínai termőterületek az USDA adatai alapján az elmúlt 15 évben mintegy 60 %-kal nőttek és most kettős program indult el. Részben a területek 3,3 millió hektáros (-9%) csökkentése, részben a becslések szerint 85 millió tonnás készletek további csökkentése érdekében. A 2017-ben még a világ becsült kukorica készletének közel fele volt a kínai raktárokban, kb. 100 millió tonna a 220 millió tonnából, ennek csökkentése a program lényege és azt várják, hogy már 2018 nyarára, a szezon végére 20 millió tonnás csökkentést sikerül elérni - nem utolsó sorban a belső etanol célú feldolgozás révén.

A kukorica piac másik ármeghatározó tényezője, hogy az EU által Ukrajnának biztosított vámmentes behozatali kvóta teljes egészében kiosztásra került, így az összesen 1,5 millió tonna belátható időn belül piacra fog kerülni. Ez is jelentősen befolyásolta a jegyzéseket - az induló kikötői jegyzések 140,-EUR/to alá csökkentek és még a kisebb méretű hajók esetében bekövetkezett fuvardíj áremelkedés mellett is a Nyugat-Európába leszállított ár 155,-EUR/to körül alakul.

Összességében a héten továbbra is nagyobb az esélye a jegyzések csökkenésének, mint a trend fordulatának, jobb esetben az oldalazó mozgás marad, ú.n. sávon-belüli ingadozásokkal, amelyek az éppen aktuális napi hangulatot tükrözik.