Felkavarodott az állóvíz – erős áresés a piacokon

2019.08.15

Vártuk az USDA augusztusi becslését, jelezték frissítik az USA vetésterületi és várható hozam adatait, de a többség nem azt kapta, mint amit várt.

Már a korábbi elemzésekben is írtam, hogy az idei tavasz az Egyesült Államokban sok meglepetést hozott és a piaci szereplők általában azt várták, hogy komoly terméskieséssel kell számolni mind a kukoricánál, mind a szójánál, de jó eséllyel még a búzánál is. Az augusztus 1-jei állapot alapján azonban az USDA (az USA Mg. Min-a) nem csökkentette a várt kukorica hozamokat olyan mértékben, mint ahogy az elemzők várták és ez jelentős, 6-8 %-os árcsökkenést hozott. Ennek következményeként estek az európai árak is elsősorban.

A becslés főbb számai között így az USA várható 2019. évi termése játszotta a fő szerepet, mert a júliusi előrejelzéshez képest még nőtt is a termés 353,09 M tonnára. Az még fontosabb, hogy a csökkenő export és ipari felhasználás miatt a szezon végi zárókészletek 4,5 M tonnával lehetnek majd magasabbak, mint amit eddig vártak. Ez ugyan az előző évihez képest még így is kisebb, de most már elmúlt a félelem a kínálat csökkenésétől.

A világ összes kukorica termése így megint rekord-közeli lesz és meg fogja haladni várhatóan az 1.100 millió tonnát továbbra is jelentős 300 millió tonna fölötti készletet biztosítva. Ha ebből kivesszük Kínát, még akkor is a világ szükségletének 11-13 %-át fogja kitenni a készlet nagysága.

Számunkra az EU és Ukrajna várhatóan nagyobb termése jelent kihívást -amint a szöveges elemzésekben szerepe, a francia, német, lengyel csökkenést ellentételezni tudja a magyar, román és bolgár többlet és ez a nagy piaci szereplők számára "üzenet", bőven lesz kukorica a Fekete-tenger térségében. Az ukrán töbre még 2-2,5 millió tonnás többlet-lehetőség ad hozzá és bár a célországaik köre bővült, egyértelmű, hogy ez EU import igénye nagyon könnyen, kényelmesen fedezhető. Azt a két számot érdemes megjegyezni:

az ukrán export lehetőség 30 millió tonna és az EU ezzel szemben "csak" 21 millió tonnát igényel.

Ebből következik, hogy a szokásos egyéb források, mint Brazília vagy Argentína, de akár az USA is amellett, hogy jelentős átrendeződés folyik még mindig erősen nyomni fogják a piacokat és ez tartósan nyomott árakat eredményezhet.

A búza helyzetében ilyen mértékű elmozdulás most nem volt - azt már egy hónappal ezelőtt is tudni lehetett, a fő termelőknél jobb lesz a termés, mint a tavalyi volt. Így a globális búza termést most -Kína nélkül- 636 millió tonnára várják, a tavalyi 599 M to illetve a két évvel ezelőtti 627,5 M to-s eredményeket követően.

A tavaszi időjárás az északi féltekén nem okozott mégsem akkora problémát, mint azt menet közben feltételeztük és így nem volt váratlan az sem, hogy bár júliushoz képest csökkent a várakozás, de az mindössze 0,4 M tonnát tett csak ki - ami jószerivel "kerekítési hiba".

Az árak is ennek megfelelően alakultak, szerintem a piac a mostanihoz képest további 3-5 EUR/to-s csökkenést még a jövő héten mutatni fog:A hazai piac egy hónapnyi izgalom után lefagyott.

Az árpa és a repce betakarítása befejeződött, előbbinél különösen is jó eredmények születtek és tapasztalatom szerint aki nem adta el időben az árpáját, az most már akár 10-15 %-al alacsonyabb áron tud csak vevőt találni, ha van egyáltalán, aki elvinné. Az árszint elkezdett közelíteni a 40.000,-Ft/to-s szintekhez, ami nem meglepő, hiszen a potenciális export-piacok irányába elérhető árak már nem adnak 43.000,-44.000,-Ft/to-s árra lehetőséget.

A repce is elcsendesedett - se érdemi keresletről, sem komolyabb eladói szándékról nem hallani, ami az előszerződésekben gazdára talált, annak volt biztos helye. A vevőknek nem kedveznek az emelkedő jegyzések és ha vennének is, az eladók várják a további erősödést így visszavonulót fújtak.

A július ezért is telt főként a búza betakarításával és véleményem szerint ez az időszak összességében inkább kedvező eredményeket hozhatott a termelők nagyobb részének. Tudom, Békésben és a Dél-Alföldön ez másképp látszik, de országosan jók lettek az eredmények, még az átlagos minőségű vagy hozamú búzák esetében is meglehetett a 250-270.000 forintos hektáronkénti árbevétel. Eltérőek a vélemények ez elég-e vagy sem, de akikkel az elmúlt napokban beszéltem, ők azt mondták, ha eléri valaki a 300.000,-Ft/ha-s értéket, ott már van haszon is rajta.

Nem véletlen, hogy nem említem az export hatását, mert az nincs, eltűnt. Ennek nagy részben oka szerintem, hogy a korábbi szerződések teljesítése nehézkes vagy a partner inkább -közös megegyezéssel- kilép a szerződésből, amíg nem látjuk tisztábban a helyzetet. A szezon korai kötéseihez, de még június elejéhez képest is csökkentek az árak 20 EUR/to-val, ilyenkor a vevő könnyen tesz engedményt, ha az eladó kéri...

Bizonytalannak érzem, mikor és hogy fog újra megindul a kereskedés, egy szempont idén nagyobb hangsúlyt fog kapni, mint az elmúlt két-három évben és ez a minőség megőrzésének és biztosításának kérdése. Az Agrofórum más cikkeiben is olvashatunk róla, hogy a mostani meleg és csapadékos idő kedvez a növénybetegségeknek és a kártevők szaporodásának és most kell arra nagyon figyelni, hogyan előzhetőek meg a gombás megbetegedések. A már learatott termény minősítésénél és kezelésénél sem lehetünk "nagyvonalúak", sokszoros költséget eredményezhet, ha nem figyelünk arra, mit tud az árunk, biztosaknak kell lennünk abban, megfelelünk a követelményeknek.

A napraforgóra és a kukoricára is "vigyázzunk", a mostani jó terméskilátások csak a kifogástalan minőség mellett hozhatják meg a remélt és joggal várt eredményt.