Folytatódó korrekció - továbbra is lefelé

2018.06.19

Továbbra is meglehetősen csendes a kereskedés és főként ennek tudható be, hogy a jegyzések folyamatosan csökkennek.

A főbb terménypiacok egyöntetűen reagáltak az északi félteke kedvezőbb időjárására: mindenütt optimistább a hangulat. Egyedül Ausztráliából jött még olyan hír, hogy a csapadék-hiány veszélyezteti a tervezett vetési munkákat, de ez nem tudott érdemi fordulatot hozni.A hét legfontosabb híre, hogy az heti becslésben az USDA az orosz búza-termést a korábbinál jóval alacsonyabbra várja most. Érdekes módon a terület-csökkenést vették számba és mint egy éppen Oroszországot járó, helyszíni felmérést végző cég mondta, érthetetlen miért nem csökkentették az átlag-hozamokat is. Ez előrevetíti, hogy további csökkenéssel lehet számolni. Arra is rámutatnak egyesek, hogy ez még mindig nem jelent veszélyt az orosz áruk korábbi vevőire és a világpiacra - az orosz export csökkenése nem jelenti a kínálat hasonló mértékű visszaesését.

Európában is csökkentek az árak, a fizikai piac kivár az új-termésre és nem látszódik már súlyos helyzet. Mint a legutóbbi csapadék-térképek mutatják mindenütt megérkezett a várt eső és most már jöhet megint néhány hetes melegebb, szárazabb időszak.

Az árak alakulását tükrözi a szokásos grafikon is, most már csak az elmúlt három hónapot tüntettem fel, így jobban látszik az utóbbi napok ármozgásának tendenciája:

Itthoni helyzetet jól jellemzi, hogy a megindult árpa betakarítás számairól nem szívesen beszélnek a kollegák. Van aki hitetlenkedik, hogy mennyivel jobb lett, mint várta - más meg reméli, amit most lát, az még csak a gyengébb területek adata. Az eső itthon is megakasztotta a munkákat, most azok véleményét remélem tartósan igaznak, akik úgy fogalmaznak: a búzának még jót is tehet, a kapásoknak meg nagyon jót tett az eső. Repcéről meg egyelőre inkább ne beszéljünk.

Az árak változásáról is csak ismételni tudom magam, a kereslet lecsengése az árakban is látszik, már nem lehet felfelé srófolni az eladói árakat. Az új-búza drágább lesz, de csak mint egy évvel ezelőtt volt, a májusi árakhoz képest jóval lejjebb vagyunk. Az új repce ára is visszafordult - 2-3 ezer Forinttal is lejjebb került. Az ó-kukorica elvben hozhat még meglepetéseket, de helyi és kis mennyiségre szóló érdeklődéseken kívül nem látok mást - most sem kínál a piac többet, mint egy hónapja és nem is lenne sok alapja egy áremelésnek, hiszen van készlet bőven.

Reméljük, hogy a betakarítást nem fogja semmi akadályozni és időben minden a helyére tud kerülni.