Folytatódó tendencia – és már a repce jegyzése sem tudott megkapaszkodni

2018.10.16

Október első hete a repcénél emelkedést hozott, de ez hamar kifulladt és a második héten ismét lejtmenetre váltott. A búza az egyetlen, ahol ez nem következett be, inkább felfelé mozdult, míg a kukorica jegyzése továbbra is lefelé megy.

A hét eseménye volt a szokásos becslés, előrejelzés, amit az USA Mg-i minisztériuma minden hónap 12-e körül ad ki, de ez most alig adott új támpontot, merre mehet tovább a terménypiac. Az már biztosnak látszik, hogy az északi félteke adataiban nem lesznek nagy meglepetések, mind az orosz, az ukrán vagy az észak-amerikai számok alig változtak, inkább csak kis korrekciók voltak.

A leginkább érdeklődéssel figyelt orosz búza termés-mennyiség csökkent 1 millió tonnával, de ez nem eredményezett áremelkedést, benne volt már a piacban, hogy nem 71, hanem 70 millió tonna lesz a termés. Az előrejelzés azért sem hozott változást, mert végülis a szezon végi átmenő készlet csökken le ezzel és nem az export. Az elemzések folyamatosan figyelik a zárókészlet és a felhasználás arányát, -ez az egyik olyan mutatószám, ami előre jelezheti a szezon folyamán az árak várható elmozdulását- és ez most már a 2 hónapos szint alá került, a 40,5 millió tonnás belső felhasználás mellett az 5,8 millió tonnás készlet nem ad megnyugtató biztonságot. Az is a képhez tartozik, hogy ez EU28-ak esetében ez már nem állja meg a helyét, a 125 millió tonnás termelés mellé alig 10 millió tonnás zárókészlet kapcsolódik, de mivel ez jellemzően kellő tartalékot jelent és nem koncentráltan jelenik meg, ezért nem jár félelem-érzéssel, de az árakat azért megtámasztja.

Mindezek megerősítették azt a várakozást, hogy a búza árak nem fognak csökkeni és a mostani, Európa szerte kritikusan alacsony talajnedvesség miatt nem csak a mostani szezon, de a következő év is inkább a magas búzaárakat vetíti előre. A déli félteke időjárása sem igazán tudja ezt ellensúlyozni, az ausztrál búzaterületek kilátása tovább romlott és újabb 1,5 millió tonnával csökkentették a termést.

Az előrejelzések még egy fontos befolyásoló tényezőt emlegetnek és ez az El-Nino áramlás, ami Ausztrália partjaitól indul Dél- és Közép-Amerika felé, befolyásolva Észak-Amerikát is. A felmelegedő tengeri áramlat visszatérő jelenség, de hatása egyre nehezebben számítható ki és komoly veszélyforrást jelent főként a dél-amerikai termelésre. Ez alapot adhat egy 2019-es nyári áremelkedésre is, párosulva a kedvezőtlen első félévi eredményekkel és erősítve a következő év árszintjét.

Egyelőre azonban nem ez a helyzet, s főként nem a kukoricánál, ahol a mostani kínálat komolyan nyomja az árakat. Hiába volt az olajosmagvak körében egy erősebb két hét, a kukorica jegyzése nem tudta ezt követni és bár nem túl nagy léptékben, de tovább csökkent.

A barchart.com ábráján a pirosas hátszín mutatja a búza árának alakulását, a fekete nagy ingadozású vonal a repce legközelebbi határidős jegyzése és a zöld, szinte egyenletesen lefele mozgó vonal a kukoricáé.

Az augusztus eleje óta tartó tendencia folytatódása is várható, hiszen most érezte először a piac, hogy új kínálat erősen versenyezteti a hagyományos kereskedelmi kapcsolatokat. Már korábban is előrelátható volt (és erről ebben a rovatban is beszámoltunk), hogy a fekete-tengeri térség kukorica kínálata domináns lesz és mivel ennek nagyobb része román és bolgár eredetű, semmi nem akadályozza, hogy az EU28-akon belüli forgalomban új utak nyíljanak. A korábbi belső szállítási útvonalak mellett szerepet kapott a tengerhajózás is és míg korábban azt lehetett tapasztalni, hogy a romániai kikötőkből is tud áru menni Spanyolországba, ez ma már továbbfejlődött és az összes észak-nyugat-európai kikötőben ott vannak az "uniós" tételek is. Korábban a külön jegyzést az ukrán búza vagy kukorica jelentette, ma már az "EU-s származású" áru nem csak az olasz, hanem a német tőzsdéken és holland-belga piacon is megjelent, mint önálló termék.

Nem véletlen, hogy a párizsi tőzsde, amire azt szoktam én is mondani: főként a belső piac alakulását mutatja, nem tud erősödni annak ellenére sem, hogy tovább csökkentették a francia kukorica-termésre vonatkozó számokat, aminek pedig erősítenie kellett volna a jegyzést. Eközben ugyanis kezdenek megérkezni azok az ajánlatok és nem sokára a szállítmányok is, amelyek a nyomott árszintű fekete-tengeri térségből érkeznek. Már ma is MATIF jegyzésén vagy az alatti szinten van a számított árszint és mindazok a piacok, ahol a MATIF-hoz képest 3-5 EUR/to-s prémiumot számolnak el, ma már jól kiszolgálhatóak hajós tételekkel.

Számunkra ez azt jelenti szerintem, hogy még inkább meg kell keresnünk az értékesítési lehetőségeket és reális piaci árat kell meghatároznia a termelőnek, még önmaga felé is. Ha csak a mai összehasonlítást nézzük (www.prudensceres.hu/aralakulas Ártábla 2018 10 15) látható, nem vagyunk versenyképesek a Fekete-tenger irányába, de már a német piac sem fizeti meg a korábbi árakat. A vagonbarakás, a minőség-ellenőrzés, finanszírozás költségei 2.000,- - 3.000,-Ft/to-t tesznek ki, nem említve azokat a nehezen forintosítható szempontokat, amelyek a nyomonkövetéssel és a fenntarthatósággal kapcsolatosak.

Elemzőként semleges álláspontot kell elfoglalnom, ezért is kell folyamatosan figyelnem a folyamatokat. Jósolni nem lehet, nem szabad, de ma is az a véleményem, nagyobb az esélye annak, hogy az össz-európai folyamatok hatásaként itthon sem tartható a 45.000-47.000,-Ft/to-s kukorica ár és bár van még szabad kapacitás tárolásra, a finanszírozásról nem is beszélve, nem célszerű kivárni, legalább 3-4 hónapra előre kell gondolkozni. Látható, hogyan csúsztak meg a beígért szállítások, október elején jószerivel befejeződött az őszi betakarítási idény, némi bizonytalansággal állítom, már csak ott van lábon kukorica, ahol nem volt hely hova tenni, hiszen idén még a szárítás is a termelők mellé állt, ritka volt a 16-21 % közötti nedvességgel betakarított termény.

Mindezek a folyamatok nem vezethetnek oda, hogy kialakuljon a "minek költsek rá, úgysem térül meg" hangulat, mert annak csak egy romló minőség és csökkenő értékesíthetőség lesz az eredménye és nem a hatékonyság javulása.