Fordulatos május vége

2018.06.06

Mondjuk: a májusi eső aranyat ér és ha a terméskilátásokat nézzük ez igaz. Ha azonban a pénzügyi bevételi oldalt számoljuk ez nem mindig igaz. Folytatáshoz kattints a címre...

Május utolsó napjaiban másfél hónapos áremelkedésnek vetett véget a csapadékosabb időjárás és a globális gazdasági-politikai hangulat javulása. Bár a hét a szokásosnál rövidebb volt az USA-ban, mégis legalább olyan fordulat következett be, mintha teljes hetet zártunk volna.

Még a hosszú hétvége előtti pénteki árcsökkenést a közeledő hó végi zárásokkal és pozicíók biztonságos zárásával magyarázta a piacrésztvevők egy része és nem tulajdonított különösebb jelentőséget az eseményeknek, de hétfőn az európai jegyzések követték az USA-beli árak alakulását és összességében fordulatot könyvelhettünk el.

Az időjárás piac jellegét követve a csapadékosabb időjárás megnyugtatta a kedélyeket és a termés esetleges csökkenése miatt aggodalom mérséklődött. Az árcsökkenést az is elősegítette, hogy a megugró árak láttán nőtt a termelői értékesítési kedv. A harmadik tényező már technikai volt: a grafikonok elemzésével foglalkozók szerint a piac "túl-vett" állapotba került és emiatt indokolt volt a spekulációs vételek lezárása és ezzel a nyitott nyereség realizálása. A második és a harmadik ok már arra is utalt, hogy a piacon áruval rendelkezők inkább a kisebb, de biztosabb eredményt akarták elkönyvelni, mint az esetleges későbbi bizonytalant.

Az egyes régiókat tekintve a legnagyobb kérdőjel továbbra is Oroszország és főként várható búza-termésének alakulása. A legfrissebb adatok alapján az ország nyugati részén érkezett valamennyi csapadék, de ez még mindig kevés ahhoz, hogy a talajnedvességet érdemleges mértékben pótolni tudja. Az ország nagyobb részén a hőmérséklet is elmaradt a sokéves átlagtól és a következő napokra is hasonló várható. A részletesebb időjárási helyeztképet folyamatosan követők szerint a mostani helyzet és a következő 5-10 nap kritikus lehet a tavaszi vetésű búza esetében, a szárazság mintegy 10 %-kal csökkentheti a termést és ha nem érkezik meg az áztató, lassú csapadék, akkor a szemek kitelése is rosszabb lehet - további terméskiesést eredményezve és a minőséget is veszélyeztetve.

Az EU helyzete stabilizálódott és ez tükröződik is a jegyzésekben. Még múlt hét szerdán napközben sem lehetett előre látni a fordulat mértékét, de csütörtökön és pénteken már határozott volt a tendencia. A jegyzések valamennyi termék esetében csökkentek és ha a fizikai piaci árakat is nézzük, még feltűnőbb, hogy ott a csökkenés nagyobb mértékű. A barchart.com alapján közölt diagrammon a három tőzsdei termék jegyzését tüntettem fel, a csökkenés a fizikai piacon jelentősebb, az árpa ára Franciaországban tengeri kikötőbe szállítva 6-8 EUR/to-val csökkent és 170,-EUR/to alá is csökkenhet. Az új termésre már 160,-EUR/to-t megközelítő árat közöltek piaci források, így nem lenne meglepő, ha további árcsökkenés is bekövetkezne.


Az európai helyzetet érintő információ, hogy a 2017/18-as szezonban a búza kivitele jelentősen elmarad az előző évitől és bár még mindig 24-25 millió tonnás előrejelzéseket láthatunk, május végéig a regisztrált mennyiség mindösszesen 18,6 millió tonnát ért csak el és nem valószínű, hogy június végéig még további kb. 6 millió tonna búza kerülne kiszállításra. Ez a mostani adat még a tavalyi május végihez képest is jelentős, 4 millió tonnás visszaesést mutat. Ez azt is eredményezi, hogy a szezon végi készlet a vártnál jóval nagyobb lesz, akár 15-17 millió tonna is. Az USDA számításai szerint már így is 3 millió tonnával nagyobbra várták a készleteket, mint 2017. június végén voltak, ez a becsülttől elmaradó export tovább növeli a nyomást a piacra.

Mindezek mellett nem lenne az sem váratlan, ha az európai piac 'tartottabb' maradna, mint az amerikai, mert megjelentek az első üzletkötések az új-termés búzára és úgy látszik, egyelőre a hagyományosan francia árut vásároló Algéria 230,-USD/to-s áron vett százezer tonnányi búzát július elejei szállítással, ami francia kikötőben kb. 215,-USD/to-s árat jelenthet. A mostani árfolyammal számolva ez kb. 183,-EUR/to-s FOB francia kikötő árat jelent, valamivel az aktuális MATIF ár felett. Ha igazolódik a származási ország és az EU-s, úgy a betakarítást követően gyorsan meginduló export folyamatos keresletet eredményezhet és nem fordul elő ismét az a helyzet, hogy nincs hova beszállítania a termelőknek árujukat.

Másik tényező, hogy Egyiptom immár két orosz búzaszállítmányt is visszautasított az engedélyezettnél magasabb üszög tartalom miatt. Az első esetben még voltak olyan hangok, miszerint ez válasz egy egyiptomi áruszállítmány orosz elutasítása miatt, de a mostani helyzetben már közölték az egyiptomi hatóságok, hogy ha a megengedett érték 0,5 %, akkor a 0,6 %-os káros keverék tartalmú árut nem engedik kirakni.

Az egyéb termékek közül az olajosmagvak helyzete is követi a gabonaféléket, most a tendencia nem tér el. A kilátásokat nem javítja, hogy a nyers napraforgóolaj ára az európai fő piacon régen nem látott alacsony szintre csökkent - 2016. áprilisában volt egy nagy zuhanás majd korrekció néhány napon belül amikor ennyire alacsony volt az ár. Ezen túlmenően a mostani 755,-USD/to-s szint több éves mélypontot jelent. Ez érintheti az itthoni keresletet is - a napraforgómag termelésünk túlnyomó része itthon kerül feldolgozásra és a nyers napraforgóolaj kerül az európai piacokon értékesítésre. A nyomott olaj-árak mellett az esetleges magasabb napraforgó-dara árak sem adnak kellő feldolgozói eredményt, így várható a napraforgómag árának csökkenése is.

A mostani kilátások itthon és Európában továbbra is inkább jók, semmint veszélyesek lennének a várható termésre, az áthúzódó készletek nyomást gyakorolhatnak az árakra, így változatlanul az a véleményem, nem érdemes túl sokáig várni az új-termés értékesítésével. Nem kizárt persze, hogy június aszályos lesz, a hazai egy hetes előrejelzés még nem túl sok reménnyel kecsegtet, de az európai előrejelzések a jövő héttől már csapadékosabb időt jeleznek. Persze erre még nem lehet biztonsággal alapozni, de remélhetőleg még idejében jön eső és nem az árpát teszi tönkre, hanem a többi növény helyzetét javítja.