Gyenge hét – pénteki meglepetéssel

2018.07.02

Június utolsó hete csendesen, különösebb események nélkül telt és a hét elején várt pénteki adatközlés is inkább a várakozásokat erősítette meg - mégis váratlan fordulattal zártuk a hetet.

A hét elején tapasztalt árcsökkenés a MATIF-on megállt és a hét nagyobb része csendesen telt, továbbra is a betakarítás megkezdése és az első eredmények értékelése volt a középpontban. Európa-szerte az árpa jelentette az első kézzelfogható eredményeket a szezon alakulásáról és főként Franciaországban végülis nem hozott meglepetést. A beszámolók szerint az állományok heterogének, de összességében mégis inkább a jó felé hajlik a minőség, az árpa és a búza 75 %-a is jó vagy nagyon jó minősítést kapott.

A pénteki áremelkedésnek azonban a mindezek mellett megjelenő és az összes termés csökkenéséről szóló hírek adtak alapot. A különböző előrejelzések 3,4-3,8 millió tonnával alacsonyabbra várják most az EU28-ak búza-termését és bár ez nem igazán nagy arány, alig 2,5 - 3%-os csökkenést jelent csak, de a szórás ennél nagyobb lehet az egyes régiók között. Továbbra sem igazán kedvező a német és a lengyel területek csapadék-ellátottsága és július első hetére az átlagosnál melegebb időt várnak. A csapadék az elmúlt 30 napban alig a fele volt az ilyenkor jellemzőnek és az ehhez a következő hetekben járuló száraz és meleg időjárás ronthatja a termés mennyiségét. A minőségnek feltehetően viszont kedvező lesz, de ahogy mi is tapasztalhattuk tavaly, a besült, aszott szemeket a malmok igyekeznek elkerülni.

A World Ag Weather térképén az is látszik, hogy ez nem csak Észak-Európai síkságot érinti, hanem Ukrajnát is és ez további negatív előrejelzést valószínűsít. Ukrajnában már eddig is csökkentették a várható termés mennyiségét és ez a tendencia folytatódhat.


Másik oldalon viszont az látszik, hogy a jelenleginél magasabb árakat a vevők nem igazán fogadták el - tényleges érdeklődés és üzletkötés a 200,- USD/to alatti árszintek esetében volt a Fekete-tenger-i régióban. A mérvadó tenderek eredménye is mutatja ezt, jelentősen sem az egyiptomi, sem az algériai tenderen elérhető árak nem tudtak 205,-USD/to fölé kerülni.

A pénteki erősödés meglepetése az volt, hogy az USDA által közölt adatok inkább az árcsökkenés irányába kellett volna, hogy elmozdítsák a jegyzéseket. A búza és a kukorica vetésterülete nagyobb lett a vártnál, a szójababé csökkent ugyan, de alig kisebb, mint a várakozás volt. A június végi készletekre vonatkozóan viszont mindhárom cikk esetében magasabb lett a szám, a szójabab esetében az egy évvel ezelőttihez képest még jelentős is a növekedés. Ezek az információk a várakozások szerint tovább nyomhatták volna a jegyzéseket, de megint közbeszóltak a pénzügyi alapokat kezelők és a napi forgalmat nézve inkább a vételi oldalra álltak. Ennek lett az eredménye, hogy az európai piacok után az észak-amerikai is erősödött és a búza esetében akár egy kisebb 'rally' is kialakulhat. A kukorica és a szója esetében ennek kisebb az esélye, ott még nem volt akkora a nyomás, hogy az fordulatot tudjon eredményezni.

A minket komolyan érintő olajosmag-árak közül a repcemag jegyzése pénteken nem követte ezt a mozgást - ott már a hét közepén, főként a malajziai termelés körüli bizonytalanság miatt kialakult áremelkedés eredményezett emelkedő árakat. Ezt támasztották alá a francia repce-betakarítással kapcsolatos hírek is, a várakozásnak megfelelően nem lettek igazán jók az első eredmények, további csökkentés várható az idei eredményekben.

A betakarítás legelején vagyunk még, mindenütt érződik a bizonytalanság és az út-keresés, úgy vélem, továbbra is kisebb az esélye a számottevő drágulásnak, a tartott árszinteket is meg kell becsülni. A mostani áremelkedés vagy csökkenés szűk sávon belül történik, a jegyzések az elmúlt egy évben tapasztalt szintek körül ingadoznak - hol felfelé 5 EUR/to-val, hol éppen lefelé. Most a búza van terítéken, ott nagyobb a kilengés, de ahogy feldolgozza a piac az információkat, visszatérhetünk az alacsonyabb szintekre.