Itthon még lehet értékesíteni, de ki tudja meddig?

2018.02.05

Összeállította: Bidló Gábor

A további hetekben várakozásom szerint nem fog élénkülni az export-kereslet, így minden belföldi lehetőséget érdemes kihasználnia annak, aki terménye értékesítését tervezi. A szezon végéig tárolható terményeket is terheli költség, nem úgy tűnik, hogy a többlet-költség megtérülne a későbbiekben.

Az egy héttel ezelőtt vártak beigazolódtak, január utolsó napjai profit-realizálással teltek, az USA-ban a termények jegyzése erősödni tudott. A tőzsde szerepe még mindig az USA-ban erősebb, Európában a tényleges üzletek nem tudtak kitartani.

A folyamat mögött a pénzügyi alapok eladási pozícióinak zárása állt, a nyitott eladások száma jelentősen csökkent. Érezni lehetett egész héten, hogy a hangulat inkább a vételek irányába mozdult el, a technikai elemzések ezt elősegítették. A kukorica jegyzésének alakulása volt a legegyértelműbb, ott következett be látványos erősödés és a jegyzések meg is tudták tartani ezeket a szinteket. A január közepi mélyponthoz képest 4,5%-os erősödés következett be és ezzel további erősödés sem kizárt. A mai, hétfői napi ármozgás fogja megmutatni, tartós lehet-e ez a tendencia, a pénteki zárás idején kisebb csökkenés bekövetkezett, de azt még a hét vége előtti pozíció-zárások eredményezhették. Segítette a jó hangulatot, hogy a fizikai piacról is jelentős eladásról érkezett hír, a héten 365 ezer tonnás eladást jelentettek.

A búza kevésbé tudott erős maradni, ott kisebb volt az eladási pozíciók száma, így a vételeknek is kisebb hatásai voltak csak. Mindemellett itt is volt egy felfutás, de a hetet végül is közel változatlan szinten zárta a piac.

A Fekete-tenger térségéből érkező hírek is alátámasztották a jó hangulatot - legalábbis az eladók számára. A heti egyiptomi tender, mint piaci ár-indikátor is jelezte, hogy valamelyest alábbhagyott az eladási nyomás és a végül 180 ezer tonna orosz búza ára 202,70 és 204,80 USD/to között volt. Ez nem sokkal ezelőtt még jelentősebb árnövekedésnek számított volna, de a februári-márciusi időszakra szóló üzlet árát befolyásolta az is, hogy ebben az időszakban a kikötők egy része a tél miatt nem használható vagy legalábbis nehezebb a logisztika feladata és így drágább is. A tengeri fuvarköltségek is emelkedtek, így összességében a leszállított ár megközelítette a 220,-USD/to-t. A korábbi algériai vételi tender eredménye is jelezte már a várható emelkedést, de ott argentin és -talán- francia áru került eladásra ezen az árszinten.

Érdekessége volt a hétnek, hogy az európai jegyzések megint csak elmaradtak ettől a felfutástól, annak ellenére, hogy a búza ára a hónap végi zárások eredményeként emelkedni tudott, de a februári napok ismételten csak alacsonyabb szinteket eredményeztek:

A kukorica, mint ez EU egyik legnagyobb import-terméke nem drágult - a kínálat olyan bőséges, hogy a próbálkozás hamar véget ért. Az árfolyam változása nominálisan befolyásolta a jegyzéseket, a román kukorica FOB Fekete-tengeri kikötőben számított ára USD-ban a január elejei 173,- USD/to-szintről 184,-USD/to-ra emelkedett. Ennek az árunak jelentős része is inkább az EU-ba kerülhet, ennek eredményeként az EUR/to-ban kifejezett ár alig változott, 144,-EUR/to-ról 147,-EUR/to-ra ment csak feljebb.

Az áremelkedésnek nem volt jele fő piacunkon, Olaszországban sem, az ottani búza és kukorica jegyzések inkább csökkentek, semmint emelkedtek volna. Ez különösen igaz a magas minőségű, legalább 15% fehérjét tartalmazó búzára, ahol a mérvadó jegyzésnél 10 EUR/to-s csökkenés következett be.

Összességében az elmúlt hét számunkra inkább kedvezőtlen volt az export-piacokat nézve. A termelők számára ugyanakkor némi vigaszt nyújtott, hogy főként a Dunától keletre eső területeken jelentős volt a takarmányozási célú kereslet és ez a malmi búza árát is feljebb tudta vinni. Immár a 12 % fehérjetartalmú búzáért nem csak a malmok, hanem a takarmányosok is hajlandóak -vagy kénytelenek(?) - 47.500,- / 48.000,-Ft/to-s árat megfizetni. Kérdéses azonban, mekkora mennyiségre van ténylegesen igény, ez a felfutás nem csak egy átmeneti érdeklődés miatt alakult-e ki. A malmok számára nehezen fizethető meg az ebből következő 50.000,-Ft/to-s búza ár a 28 %-os sikértartalmú áruért az eladók telephelyén, könnyen bekövetkezhet, hogy hirtelen véget ér ez a helyzet.

Az olajosmagvaknál nincs fejlemény - nagyon lanyha az érdeklődés, a vételi árak továbbra is nyomottak. A repce tőzsdei jegyzése is újabb mélypontot ért el, némi javulást hozhat, hogy a nyers napraforgóolaj európai jegyzése némileg emelkedett az elmúlt hónap folyamán.