Jelentős áremelkedés:     a fizikai piac „elhitte” a tőzsdét

2018.08.01

Jelentős és várhatóan tartóssá váló áremelkedés következett be a búzánál és a kukoricánál július utolsó napjaiban.

A korábbi elemzésekben még csak óvatosan megfogalmazott lehetőség a jelentősebb áremelkedésre megérkezett és bár egész biztosan lesz majd technikai korrekció, most úgy látom, a tendencia hosszabb távon is érvényesülni fog. A tőzsdei áremelkedéseket elkezdték követni a fizikai piacok is, a vevők nem vártak tovább, július utolsó napján mind Milanóban, mint Hamburgban a friss jegyzések 10,-EUR/to-s emelkedést mutattak az egy héttel korábbi tőzsdenapon jegyzett árakhoz képest.

A hetek, hónapok óta tartó és összességében kedvezőtlen időjárás a búza kínálatában visszaesést hozott és ez első körben a nyugat-európai helyzetben jelent meg. Ezt követően már az orosz és ukrán kínálat csökkenése is előtérbe került, majd legutóbb az USA-beli tavaszbúza számok hoztak negatív eredményeket, kilátásokat.

A párizsi tőzsde, a MATIF jegyzése volt az első a sorban és már úgy látszott, visszafordul, megáll az erősödés, mikor megjöttek az első hírek a vártnál gyengébb amerikai kilátásokról és az ennek folyományaként kialakult amerikai tőzsdei áremelkedésekről. Az utóbbi években a fundamentális kereslet-kínálati tényezők önmagukban kevésbé tudnak meghatározó szerepet játszani, a pénzügyi, technikai tényezők el tudják téríteni a jegyzéseket. Most azonban annyira erőssé váltak a termeléssel kapcsolatos hírek, hogy a legutóbbi napokban már a chicagoi tőzsdén is megkezdődött az erősödés.

A barchart.com által készített ábrán az is kivehető, hogy a kék vonallal jelzett chicagoi búza jegyzés most tért csak vissza a május-juniusi szintekre, míg az európai búza (fekete vonalakkal jelölve) már mintegy 15 %-kal van e fölött és a kukorica (zöld vonal) is a 170 EUR/to-s szintről 190 EUR/to-ra emelkedett:

Az erősödő trend kialakulásában az is közrejátszott, hogy az európai és a fekete-tengeri tényleges szállítások iránti kereslet is megerősödött és Egyiptom mellett Algéria is jelentős mennyiségű vétellel jelentkezett. A szállítások egyes hírek szerint a fekete-tengeri térségből egyre nehezebben teljesíthetőek -akik nem fedezték le korábban eladásaikat, az emelkedő árak miatt most jelentős és növekvő veszteséggel kell, hogy megtegyék. Ez érintheti a romániai kikötőkből történt eladásokat is, amiatt is, mert az elmúlt hetekben Romániában is folyamatosan esett az eső és a betakarítást ez az ország keleti részében hátráltatta.

A magyarországi helyzetben is érezni a fent leírtakat: mind a búza, mind az új kukorica ára 3.000-4.000,-Ft/to-val emelkedett az elmúlt hetekben és a búza keresleti ára is eléri már az 50.000,-Ft/to-s szintet a malmi búzára. Az áremelkedés hajtóereje ezeken túlmenően a minőségi eredményekben jelentkező nagy szórás -sok a gyengébb minőség, itthon is jelentős mennyiség ázott meg az elmúlt hetekben és ez látható az ajánlatokban is. Sok a "csomag-ajánlat", amikor a jó, hibátlan búza mellett kisebb-nagyobb mennyiségben valamelyik értékében gyengébb részt is szeretné eladni a tulajdonos. Ez majd' minden évben jelentkezik, most a hektolitersúly és az alacsony sikér a sláger téma.

Az új-termésű kukorica piaci is megélénkült, a franciaországi kilátások romlása a mi, egyébként jó kilátásaink mellett is tudott áremelkedést hozni - most senki nem bánja, hogy a világpiaci árakat kell követnie. A kérdésessé váló francia kínálat miatt megismétlődhet a 2 évvel ezelőtti helyzet, amikor jelentős forgalom bonyolódott le Németország felé. A július utolsó napi német jegyzések a kukoricára 10 EUR/to-val ugrottak meg az egy héttel korábbi, legutolsó jegyzéshez képest. A határidő piacon szereplők nem várnak jelentős csökkenést a későbbiekben sem amit az is jelez, hogy a 2019. január-márciusi időszakra is megkezdődött a beárazás és az is hasonló mértékben erősödött.

Az olajosmagvakról most nem esik sok szó - a piac kicsit kivár, az amerikai-kínai vita kimenetele továbbra is bizonytalan. A hét végén reppent fel a hír, hogy Trump elnök és Juncker EU-Bizottsági elnök megállapodott, hogy majd az EU vesz sok-sok szójababot, de ez megint a két szereplőre jellemző "nagy szó" volt csak, amit aztán még a brüsszeli hivatalos kommentek is úgy módosítottak, hogy a piaci szükségletek alapján indokolt mennyiség jöhet szóba - extra kedvezményről vagy egyéb pénzügyi beavatkozásra nem kerülhet sor.

Augusztus erősen és erősödéssel indul - ahogy már korábban is jeleztük, a negatív hírek most egy emelkedő pályára állították a termény-piacot és jó eséllyel ez most nem összeomlással fog folytatódni, hanem egy magasabb árszinten történő stabilizálódással.