Kapásokra mennyiért lesz vevő?

2019.08.26

A határidős piacok egyik sajátossága, hogy több szállítási határidőre is mutatnak árat és amit ott látni, az időnként mást mutat, mint amit a józan ész alapján várnánk.

Olvasom a híreket és nem hiszek a szememnek, az idei október-decemberi szállításra az ukrán napraforgóolaj ára 20 USD/to-val magasabb, mint a 2020 első negyedévi szállításra.

Előveszem a párizsi tőzsde jegyzéseit és ott is hasonló tendencia van, a repce ára novemberre ugyanannyi, mint februárra és a májusi jegyzés még 2 EUR/to-val alacsonyabb.

Mit jelenthet ez? 

Nem hogy a tárolási és a finanszírozási költség nem térül meg a szezon folyamán, hanem a piaci azt várja a kínálat később, még nagyobb lesz, mint most és ez az árak csökkenésének irányába hat. Egyelőre ez az olajosmagvakat érinti, de ha egyszer ez a nemzetközi piacokon elkezdődött, itthon sem lesz másképp.

Jól tudjuk, évek óta a repcetermésünk gyakorlatilag exportra megy, a napraforgótermés hazai feldolgozása kiemelkedően nagy (és koncentrált), de a termék, mármint a napraforgóolaj igen jelentős hányada szintén exportra került, a rotterdami piac határozza meg az árakat. 

(Az ábrán a repcemag jegyzése: fekete vonal az idei novemberi, a zöld a 2020. májusi jegyzés - látható az augusztus elejétől kialakult fordított helyzet a vonalak keresztezték egymást.)

S hogy miért érdekes ez?

Mutatja, hogy a piac, ha a legkisebb esélyét látja annak, hogy úgy nevezett inverz helyzet állhat elő - vagyis elmúlik a hiánypszichózis és kiderült van mégis elegendő áru, az előre gondolkodók azonnal lépnek és mivel volt korábbi eladásuk, a vételeket jóval alacsonyabb áron igyekeznek lekötni. Ez kivárásos, időhúzásos taktikát jelent, hiszen a korábbi eladó, most már vevő minél nagyobb árréssel szeretné fedezni pozícióját. Ez következhet be itthon is és nem csak az olajosmagvaknál, de a kukoricánál, sőt a búzánál is.

Láttuk már idén az árpa helyzetének változását. Az elmúlt években megszoktuk, hogy van egy jelentősnek mondható export a betakarítást követően - ez elmaradt az idén. Megszoktuk, hogy aratásból indul a búza exportra. Ez is akadozik, talán el nem marad.

Hogyan lesz ez a napraforgóval és a kukoricával? Nem látom a piacon a nagy tolongást az áruért, a kukoricáról meg az a hír járja, nagyon (?) jó lesz a termés. Elvben ez exportot igényel - de lehet, hogy január-márciusban olcsóbb lesz, mint most? Vagy annyira nem indul be a kivitel, hogy ez még jövő nyárig is kitarthat? Érdemes ezt is számbavenni, amikor az előre-eladáson gondolkozunk, ne járjunk úgy, hogy van áru, de nincs hova vinni, mert túlspekuláltuk magunkat.