Kedvezőtlen változások előtt?

2019.04.02

Március utolsó napjai nem tettek jót a terménypiaci jegyzéseknek. Megint az USDA hozott meglepetéseket és még valószínűleg nincs vége.

A piac már napok óta a pénteki USDA előrejelzést várta, amiben a március elejei felmérések alapján hozták nyilvánosságra az első várható vetés-terület adatokat. Az árak a közzétételt követően jelentősen estek és még a legkevésbé nyomasztó adatú szójabab is követte a kukorica jegyzését.

Az árcsökkenés mértéke a kukoricánál a Chicago-i tőzsdén 4,5 % fölött volt az ó-termésre és 3,6% az új termésű novemberi határidőre, a búza közel 2 %-nyit, a szója majd 1 %-nyit gyengült.

Az ok a március 1-jei készletekben van: az USDA a vártnál jóval nagyobb készleteket jelzett és ez magasabb szezon végi átmenő készletszintet is fog eredményezni. A mennyiségekben a legnagyobb eltérés a kukoricánál volt, ahol a piaci szereplők várakozásához -8,335 millió bushel- képest 3,2%-kal nagyobb 8,605 millió bushel készletet jelzett az USDA. Ez tonnában kifejezve 218,6 millió tonna és ebben az a "félelmetes", hogy alig fél évvel az új termés előtt az USA-ban még az éves termés kétharmada raktárban van!

A piacot most sokkoló másik adat a vetésterületnél mutatkozó optimizmus. A termelőktől származó adatok alapján a vetésterület is nagyobb lesz a vártnál és hároméves csúcsot érhet el. Ez előrevetíti azt is, hogy már a szezon nyitókészlete is magasabb, nagyobb termés lehet és így a kínálat ismételten erősen fogja nyomni a piacot. Ezért estek az árak ilyen mértékben és csak alig érezhető hatást jelent az a közel félmillió hektár, ami víz alatt van és a vetés lehetősége is bizonytalan.

A búzánál nem volt ilyen mértékű eltérés, a készlet alig nagyobb a becsültnél és a vetésterület adatai is közel vannak a korábban várthoz. Itt a tavaszbúza területe a kérdéses, a tőzsdei jegyzéseknél látszik is, hogy a tavaszbúza ára alig csökkent, a piac a tavalyival közel megegyező terület vár.

A szójababnál is emelkedés látszik a készletekben és a vetésterület csökkenése sem okozott olyan meglepetést, mint a kukoricáé és ennek következtében folytatódott az oldalazó mozgás.

A kilátásokat illetően kiemelendő, hogy ma érkezett hírek a brazil második vetésű kukoricára továbbra is javuló kilátásokat mutatnak és ezzel végleg elmúlni látszik a korábbi félelem a termés csökkenésétől. A Reuters hírügynökség felmérése alapján az ú.n. safrinha termés idén 22,9 %-kal (!) lehet nagyobb, mint volt a tavalyi időjárás sújtotta és ez 66,22 millió tonnás termést eredményezhet. Egy elemző megjegyezte, hogy a 12,09 millióhektáron vetett kukorica minden időben pont azt kapta meg, ami kellett, így nem zárható ki, hogy a július-augusztusi betakarítási időszakban a végleges szám még nagyobb lesz.

Európában továbbra is az agrárium szempontjából nézve jó az idő, volt megint csapadék és most már az észak-olasz, a szlovén és a horvát vidék is kapott némi, 10-35 mm közötti csapadékot, így a vevők idegessége is csökkent kissé.

Az itthoni helyzetet nem kell ecsetelnem, mindannyian látjuk a gyengébbnél gyengébb búzákról, repcékről szóló híreket, az előrejelzés talán 10-15 mm esőt ígér, egyelőre kilógunk a sorból és kérdéses mekkora árualap lesz elérhető. Én azért remélem, lesz export-árualap is, már csak azt kell megtalálnunk, hova tudjuk gazdaságosan elvinni.

Addig is bízzunk az esőben, hogy csak megérkezik ahogy szokott, esetleg az utolsó pillanatban...