Kétségek közt várakozás

2019.04.08

Április első hete oldalazó mozgású, tartott árakat hozott, a kedvező állapotban lévő európai őszi vetések és a nedvesség-hiányos területek közötti arány a kérdés.

A március végén lehullott csapadék Nyugat-Európában kedvező feltételeket teremtett, az USA-ban már inkább túl sok volt, míg Európa déli és keleti részén nem volt elegendő. Most már az orosz területeken is elolvadt a hó, a nedvesség a talajokban rendeződött, de a tavaszi munkák után ismételten fog kelleni, a tartalék kevés.

Másik oldalról az április 9-ei becslést várják a piaci szereplők, egyre-másra érkeznek az előzetes hírek a várható 2019/20-as számokról, de átfogó információk még csak az USA várható vetés-területeiről érkeztek. Ezeket a piac már feldolgozta, így alakult ki változatlan szinten egy árkonszolidáció.

Különösebb hír a kereskedelmi oldalról sem volt, Algéria vásárolt 120ezer tonna búzát, amit feltehetően Franciaországból fognak teljesíteni. A kínálati oldal egyik kérdőjele, hogy a becsült orosz és ukrán gabona-export teljesíthető-e, a még hátralévő mennyiségekhez növelni kell a heti értékesítések ütemét, ami egyelőre kérdőjeles. Nem valószínű, hogy jelentős elmaradásra kerüljön majd sor, elemzések szerint inkább az árak csökkenése eredményezte a kínálat visszafogottságát és ha már látszani fog, hogyan tovább, akkor megint határozottabb volumenek kerülhetnek kiszállításra. Itt is azt várom, hogy az USDA és a többi becslés megjelenését követően élénkülni fog a piac, ezt majd az adatok ismeretében lehet jobban felmérni.

Az árak is tükrözik a leírtakat, alig volt elmozdulás:

Hazai helyzetünkre is jellemző a várakozás, de itt most a csapadék a fő kérdés. Az elmúlt napokban a szerencsésebb területek kaptak 10-15 mm-nyi esőt, de még ez is kevés az 50-70 mm-es hiányhoz képest. Talán egy kis megnyugvást hoz és a vetések nem porba történnek majd, de a növények fejlődéséhet, keléséhez ez még mindig kevés. Egy előrejelzés szerint a hétre még várható 15-25 mm-nyi csapadék, ha tényleg így lesz, kedvezőbb helyzet alakulhat ki és az őszi vetések is túl fogják élni a tavaszt és a friss vetések is meg tudnak indulni.