Kismértékű árcsökkenés, talán csak a várakozás miatt?

2018.09.11

Szeptember első hetében elég gyenge volt a forgalom a világ terménypiacain és emiatt folytatódott az árak lassú lemorzsolódása.

A gazdaságpolitikai játszmák kissé háttérbe szorultak a héten, sem az orosz gabonapiacról, sem Argentínából nem érkezett újabb hír, így a spekulánsok is inkább az eladási pozíciót választották. Lekerült a napirendről egy esetleges orosz export-korlátozás kérdése, az argentín export-vám is marad és az USA-ban sem került sor olyan vámintézkedés bevezetésére, amire válaszul valamelyik partnerük szigorított volna az eddigi szabályokon.

A különösebb esemény nélküli időszakot még az is elősegítette, hogy ezen a héten, 12-én lesz újabb amerikai becslés a várható termésekről, készletekről és a piaci szereplők most főként ezeket a híreket várják. Az USDA (az USA Mg-i Min-a) előrejelzéseitől mindig sokat vár a piac, időnként hiába, most a készletek alakulása lehet a fő tényező.

A készletek eddig biztonságosak, elegendőek, ahol jelentősebb csökkenés van, ott is már egy előre meghirdetett programról van szó. Kína az, ahol a több éves kukorica-készletek kiárusítása folyik, s mivel a 2015/16-os szezon végén a kínai készletek meghaladták a világ összes készletének felét, logikus döntés volt ennek csökkentése. Ezért is csökkent 2017/18-ban közel 15 %-kal a zárókészlet és ez várható idénre is.

Mindezekkel ellentétes folyamat játszódik le az USA-ban és most az elemzők azt várják, igazolódnak-e a várakozások. Különösen érdekes most a szója-termelés helyzete, ez az a termék, ahol a chicagoi termékkörön belül a legoptimistább várakozások vannak, mind a termésre, mind a készletekre vonatkozóan és globálisan is ez a cikk, amelynél várhatóan a 2018/19-es év is termelési többletet hoz, a készletek növekedése mellett. Nem utolsó sorban az amerikai-kínai vámvita is ezt a terméket érinti a legjobban, így a hangulat itt a leginkább csökkenésre váró. (A diagrammon az amerikai jegyzések /CBOT búza és kukorica/ szintjének emelkedése az EURO gyengülését tükrözi.) 

Európában a betakarításban némi szünet állt be - de a kukorica vágása lassan kezdődik, egyelőre a búza export iránti kereslet a fő tényező. A búza piacán is kettős hatás érvényesült, amelynél az eredő a csökkenés volt. A fekete-tengeri fő vevő, Egyiptom csak egy tétel árát fogadta el a felkínált 7-ből, ami a következő legalacsonyabb árnál 7 USD/to-val volt kevesebb - mutatva, ők is azt várják, további árcsökkenés jöhet. Az európai kukorica piacán látható már a kínálat megjelenése - csak ha a heti áralakulást nézzük, 4-5 EUR/to-s csökkenést regisztráltak Párizsban, de az egyéb tőzsdéken is hasonló a tendencia. Olaszországban 5,-EUR/to, Németországban 10,-EUR/to körül volt az elmúlt napokban elkönyvelt csökkenés.

Az már jórészt biztosra vehető, hogy az EU28-akon belül a kukorica termés mennyisége legalább változatlan lesz 2018-ban, mint volt 2017-ben, még ha a belső forgalom lényegesen nagyobb szintjét is eredményezi, hogy 

a keleti régió többletéből kell és lehet biztosítani a nyugati régiók ellátását

Ez az a tényező, ami a kukorica európai jegyzésének támaszt adhat, főként a fuvar-költségek hatása miatt.

A hazai áralakulásnál sem volt lényeges változás, továbbra is tartott árak jellemzőek, amelyek időnként már azonban túl magasak lettek - a vevők már nem tudják, részben nem akarják megfizetni. Látható a kukoricánál is, hogy az elmúlt két hétben mintegy 9 EUR/to-val csökkent a jegyzés és ami további bizonytalanságot hozhat, hogy a betakarítás körüli időszakra egyre kevésbé van vevő, az igények már elsősorban 2019. I. negyedévére koncentrálódnak.