Korrekció - ezúttal lefelé

2018.06.12

Hullámoznak a jegyzések, június első napjai most megint a csökkenő tendenciát erősítették.

Az európai piacok május végi fordulata nem vált tartóssá, ahogy azt korábban már érezni lehetett, az EUR/USD árfolyam nem tudott stabilizálódni az 1,15-ös szint közelében és ez megint nyomást gyakorolt az árakra. Ezzel párhuzamosan a főbb eladók részéről is fokozódott a kínálati nyomás, elsősorban amiatt, hogy nem volt jelentős vételi érdeklődés.

Az időjárási helyzet is normalizálódott, érkezett csapadék Európában és a héten az oroszországi területekről sem érkeztek negatív hírek. Mindezek együtt elősegítették, hogy egyéb hírek hiányában a kereslet-kínálati helyzet határozta meg a hangulatot. A betakarítási időszak közeledtével pedig inkább a csökkenés a jellemző.

Európát érintően azért voltak egyelőre nem végleges, de a korábbi termés-várakozások alatti előrejelzések is. Ezek közül a Coceral (a Gabonakereskedők nemzetközi szakmai szervezete) előrejelzése adta a negatív hírt, mert az összes búza termésre 140 millió tonna alatti, 138,78 millió tonnás termést vár az EU28-aknál. Ez a szám fordulatot jelenthet és a tavalyi szintnél kb. 3 millió tonnával alacsonyabb termést jelent. Ennek hátterében az északi területek csökkenése mellett a német búza hozam jelentős visszaesése áll. Ez utóbbi 7,66 to/ha volt tavaly, most 7,6 to/ha a várt hozam. Az EU28-akra vonatkozóan azonban változatlan átlaghozammal kalkulálnak és a lényegesebb a terület 500 ezer hektáros visszaesése.

Másik új hír az orosz termésre vonatkozó további csökkentése - immár 72 millió tonna alatti termést várnak az előrejelzések, ami már a májusi USDA becslésben korábban szerepelt számnál is alacsonyabb. Ez az elmúlt 5 év folyamatosan emelkedő tendenciájának megszakadását eredményezheti, és valamelyest csökkentheti a kínálati nyomást a szezon folyamán. Nem valószínű azonban emiatt jelentősebb áremelkedés, az átmenő készletek nagysága még mindig elegendő biztonságot jelent.

Az egyéb termények közül a repce árának csökkenése volt jelentős, 10 EUR/to-s mértéket elérő és egyelőre úgy látszik további csökkenés sem kizárt.

Az árak csökkenését erősítheti, hogy a hírek szerint még jelentős ó-termésű készletek vannakeladatlanul Ukrajnában. Részben a kukorica értékesítése lassult le az elmúlt napokban-hetekben és jelenleg nincs a láthatáron nagyobb vevő. Másik termék, ami ismételten szerepelt a hírekben, az a napraforgó és részben a napraforgó-olaj. Bár a múlt héten úgy látszott, hogy a török import-vám csökkentése ezen a téren élénkülést hozhat, egyelőre ennek még nincs jele.

Az itthoni helyzetet is befolyásolják a nemzetközi előrejelzések, de nem felejtkezhetünk el arról, hogy a szezon folyamán a kukorica és a búza árazása is gyakorlatilag egy piachoz igazodott. Az olasz piac most már megkezdte az új-termésre történő átállást, ez a hónap már a betakarítás jegyében fog telni.

Vannak még érdeklődések szállításra, de ezek júniusban véget érhetnek és majd az új-termésből folytatódhatnak. Ezek árszintje azonban nem ott van, ahol az ó-termésé voltak...

A később betakarításra kerülő kukorica esetében sem várom, hogy július-augusztusra jelentős vételi érdeklődés lesz, az elmúlt évek gyakorlata azt mutatja, ezek a legcsendesebb hónapok. Ezekben a hónapokban az átlagos mennyiségnek alig a harmada-fele kerül kiszállításra és ha ez a tendencia idén is érvényesülni fog, jelentős lesz a szezon végi átmenő készlet - ha igaz volt, hogy mennyi termett.

Az új-termésre vonatkozó érdeklődéseket nagyban befolyásolja, hogy már nem csak Románia jelent komoly veszélyt a magyar export-lehetőségekre, hanem az eddig kevesebbet emlegetett Horvátország is. Az ottani export-lehetőségeket még a fuvarelőny is támogatja, a vasúti kiszállításaink egy része eleve Horvátországon megy keresztül, logikus, hogy ha van ott eladható árualap, akkor a logisztika onnan egyszerűbb, olcsóbb.

Továbbra is úgy tartom, nehéz lesz az export értékesítés az új évben és ezt csak részben tudja ellensúlyozni az itthoni növekvő kereslet. Úgy látom, az eladói ajánlati árakban nem szabad túl "büszkének" lenni, könnyen előfordulhat, hogy nem fog a belföldi piac felárat fizetni...

Egyelőre azonban a betakarításig hátralévő időszak legyen kedvező - a gazdáknak legyen "jó idő", a szabadságra menőknek lesz még hátra két hónapja, a június legyen még a "mienk".