Kukorica vagy napraforgó – hol lesz nagyobb verseny?

2019.04.01

A hazai helyzet egyelőre nem arról szól, hogy a tavaszi vetésű kultúrákat optimális feltételekkel lehet elvetni, de az időjárás előrejelzés 5-10 napos távon bíztat egy kis csapadékkal és ez talán segíthet.

Megjelentek az első információk az USA várható vetésterületeiről és Ukrajnára vonatkozóan is láthattunk néhány számot az elmúlt napokban.

Az USA várható vetésterületeire vonatkozó felmérés alapján 4 %-kal nőni fog a kukorica vetésterülete és jórészt a szója terhére, ahol 5.1 %-os csökkenést várnak. A kukoricánál ez három éves csúcsot jelent és ami meglepte a piacot, hogy 37,584 millió hektáros terület a vártnál is 600 ezerhektárral lett magasabb. A szójababnál a várakozások átlaga 3,4 %-os, 1,2 millió hektáros csökkenést mutatott - az USDA felmérése 5 %-os csökkenést hozott ki és így a tavalyi 36,124 miilió hektár területtel szemben idén 34,26 millió hektár terület várható. Az adatokat még befolyásolja, hogy a fő tervezett vetés-területeken jelentős áradások vannak és amint arra az egyik elemzés rámutatott, ez a kukorica és a szója vetését is gátolhatja, csak a kukoricánál akár 400 ezer hektáros kiesést eredményezve.

A búza esetében a teljes vetésterület 18,53 millió hektárra becsülik, ami a várt 19,0 millió hektárhoz képest is és a tavalyi 19,36 millió hektárhoz képest is csökkenést jelent.

A piacok számára ezek az adatok azonban nem eredményeztek áremelkedést, mert a március 1-jei készletek mindhárom terméknél 1-3 %-kal nagyobbak voltak, mint a várt és ez továbbra is a kínálat többletére utal.

Másik irány, a napraforgó vetésterületek várható alakulása - itt az előrejelzések egyelőre a környező országokban jó adottságokat jeleznek, az időjárás kedvező a tavaszi munkákhoz. Legnagyobb hatással a piacokra Ukrajna volt és lehet 2019/2020-ban is. Az ukrán vetésterület 6 millió hektár körül volt az elmúlt években és a hozamok növelése folyamatosan előtérben van, kedvező körülmények esetére az eddigi 2,2-2,4 to/ha hozamokkal szemben 2,5-3 to/ha a várakozás. Ez a termelés szintjét akár 25-30 %-kal is emelheti, ami a növényi olaj árára gyakorolhat erőteljes nyomást - érintve a magyar export-lehetőségeket is.

Az USDA számai és a Fekete-tenger térségének fejlődése, kínálatának változása alapján az idei új-termés várható piaci helyzete inkább a napraforgónál várható nehezebbnek, az olajosmag-exportunk minimális, olaj-exportunk a világ legdinamikusabban fejlődő országának erőteljes kínálatával kerül szembe. A kukorica helyzete sem rózsás, de a verseny ott több irányba is fejlődhet, adódhatnak lehetőségek akár a tengeren-túli exportra is és hagyományos piacainkra is. A kulcskérdés, amire most szerintem senki nem tud válaszolni, hogy milyen hozamok érhetőek el a mostani szárazságot követően, melyik terméknél célszerűbb az előreszerződés.

Egyet láthatunk: a hazai helyzet alapvetően eltér az európaitól, az itthoni szárazsággal egyedül maradtunk, nem valószínű, hogy Európa-szerte egy 2010-es vagy 2013-as időjárási helyzet ismétlődjön meg, így ne várjunk árrobbanásra, nem várom, hogy jelentős fordulat következzen be.