Magyar kukorica: merre tovább?

2018.01.19

Összeállította: Bidló Gábor

Immár január közepén is túl vagyunk és továbbra sem érezni azt a termelői szándékot, hogy a 2017. évi kukoricát értékesítsék. Vagyis szándék van, de mintha nem szeretnénk látni a helyzetet. A napokban sok az értekezlet, partner-találkozó, ahol a következő évről esik szó, miközben a jelen kérdésére adott válasznak kellene megalapozni a következő évet is.

Azért is fontos lenne az értékesítés, mert a mostani helyzethez nagyon hasonló várható a világban az év folyamán. Igaz persze az is, hogy a tavalyi termés itthon sokak szerint kiábrándítóan gyenge volt, de szerintem jórészt csak amiatt, mert 2016-ban viszont rekord-mennyiséget lehetett betakarítani.

A 2017-ben betakarított kukorica mennyisége most már csak legfeljebb a "rejtett tartalékokkal" változhat, elkönyvelhetjük, hogy a magyar termés mennyisége 6,7 millió tonna és ez szinte megegyezik a 2013/14. évi, illetve a 2015/16. évi termés mennyiségével.

A hazai kereslet helyzete jelentősen változott az előző két évhez képest, az ipari feldolgozás szintje 2017/18-ban legalább 600 ezer tonnával lesz nagyobb, mint korábban volt, de ha a legutóbb beindult üzem teljes kapacitását nézzük, akár 800 ezer tonnával is több lehet az igény. Az igény tehát itt van, de ez még messze nem jelenti azt, hogy ez a kereslet le tudná kötni a teljes mennyiséget. Ha a 2017-ben betakarított mennyiséget vesszük is csak alapul, akkor is van közel 2 millió tonna többletünk, amit exportálni célszerű. A nemzetközi piaci helyzet alapján (lásd korábbi cikkünket az USDA becsléről az Okos Terménypiaci Megoldások blog olalán (https://www.prudensceres.hu/l/varva-vart-adatok-jott-is-meglepetes/), ennek a mennyiségnek az elhelyezése nem okozhatna gondot, de az időzítés már igen.

Azt láthatjuk, hogy a magyar kukorica ma a tengerentúli nemzetközi piacokon nem versenyképes. A jegyzések ukrán kukoricára az első negyedéves szállításokra 170-171 USD/to-s szinten vannak, román-bolgár árura a FOB Fekete-tengeri kikötőben vevők 146,- EUR/to-t kínálnak és a francia kukorica is 145,-EUR/to francia kikötőben hajóba rakva. Viszonylag egyszerű számítás, hogy ha itthon az eladó 45.000,-Ft-t kér az árujáért tonnánként, abból nem tudunk eljutni a nemzetközi piacokra, mert a 45.000,-Ft/to már önmagában annyi, mint amennyit a kikötőben kínálnak érte - csak még oda is kellene vinni.

Jogos a felvetés: de hát akkor miért van mégis vevő ezen az áron?

Szerintem azért, mert jóval korábban, még tavaly nyáron voltak, akik eladtak előre, csak akkor még az árak a jelenleginél kereken 20 EUR/to-val vagyis kb. 6200,-Ft/to-val voltak magasabban. Ezeket a szerződéseket lefedezték, vagyis megvették már, ami kellett a teljesítéshez és itt jön az a pont, amikor a fordulat bekövetkezhet.

Nem felejthető ki a számbavétel során, hogy 2018-ban Ukrajnának összesen 1,5 millió tonna kukorica szállítására van kedvezményes kvótája az EU28-ak piacára és ez az igazán piac-befolyásoló tényező.

A fent említett FOB Ukrajna árakhoz most 12-15 USD/to közötti tengeri fuvart lehet számolni és így pl. Spanyolországba vagy Olaszországba leszállítva 186,-USD/to-s árat kapunk. Az EU28-ak exportjának nem igazán kedvez a mostani EUR/USD árfolyam, de számunkra egyelőre olyan a mostani 1,22 EUR/USD-s árfolyam, mint a lélegeztető-gép: létfontosságú.

Ennek köszönhető, hogy fő piacunkra egyáltalán még szállítani tudunk, a 186,-USD/to-s vagyis 152,5 EUR/to-s árra rárakodó kirakodási és belső szállítási költsége miatt van még, akit érdekel a magyar áru, de ez már csak idő kérdése, meddig marad így. Jól látszik ez a jegyzéseken is, az olasz piacon a nem-EU-s országokból importált kukorica ajánlati ára 176,0-177,0 EUR/to a Bolognai tőzsdén, míg az EU-s kukoricát 177,0-186,0 EUR/to közötti vételi-ajánlati sávban ajánlották. Ez a 9-10 EUR/to-s árcsökkenés bármelyik pillanatban realitássá vállhat, ha egyáltalán lesz érdeklődés.

Forrás: Brókeri jegyzések ill. tőzsdei közlések. A feltüntetett árak csak tájékoztatásra szolgálnak és a rendelkezésünkre álló információk körültekintő használatával kerültek meghatározásra. Ezen árak semmilyen körülmény esetében sem tekinthetőek ajánlattételnek vagy üzletkötésre történő felhívásnak!         

Export számaink alapján továbbra is Olaszország a fő piacunk, 2016/17-ben 40 %-os arányt képviselt az összes kivitelünkből és ez évek óta stabilnak tekinthető. Ha azonban az ottani igény csökken számottevően, akkor olyan űr keletkezik, ami már számunkra lehetőségként nem az EU28-on belüli piacokat jelenti majd 2018. tavaszán, hanem a tengerentúli piacokat. Ha ezt nézzük, akkor itt az ideje a vészcsengő megszólaltatásának: Olyan árak jöhetnek -a mai jegyzések alapján-, amelyek a jelenlegi árelképzelésekhez képest akár 20-25 EUR/to-val vannak lejjebb. Úgy látom, hacsak nem történik valami rendkívüli most már tényleg nem szabad várni a kukorica értékesítésével - ha jól becsülöm, a tavalyi termés exportra jutó többletének a kétharmada is akár még eladásra vár...