Múló politikai bizonytalanság – erősödő jegyzések

2019.12.17

December második hete megint megmutatta, ha a politika határozott, úgy a terménypiacok és az egyéb tőzsdék is arra pozitívan reagálnak.

Elsődleges hír természetesen az USA és Kína közötti acél-szójabab vámháború lezárása. Győzött a gazdasági racionalitás és az USA nem vezet be büntetővámokat a kínai termékekkel szemben és ennek ellentételezésként Kína is folytatja az amerikai szójabab vételét. A 2018. júliusától érvényes rendszer helyett megint a kereslet-kínálat alapozhatja meg a további áralakulást és ez minden piaci szereplőnek jobban tetszik, mint a politikai alapú üzengetések bizonytalansága.

Másik "biztosabbá" vált hír az 50. héten az angol választások meglepő eredménye volt és bár ennek hatása nehezebben számolható ki és csak a későbbiekben fog ténylegesen érződni, az már most is látszik, az eredmény pozitív üzenetet jelentett a piaci résztvevőknek. Az egyetlen termék, a takarmány búza jegyzése kb. 2 %-ot erősödött is, a megelőző napok csökkenését ellensúlyozva.

Harmadik erősítő tényező megint csak egy határozott intézkedés és ez az argentin kormányzat döntése ez exportvámok emeléséről. A szójababra kivetett vám 30 %-ra emelkedett 24,7 %-ról, míg a búza és a kukorica export vámtétele 12 % lett az eddigi 6,7 % helyett.

Mindezek mellett van egy bizonytalansági tényező is éspedig a francia vasutasok sztrájkja, amely nehezíti a termények eljuttatását a kikötőkbe. Ennek következtében a kiszállítások akadozhatnak, csúszások és emiatt költségemelkedés is adódhat.

A párizsi jegyzések nem változtak, s bár a búza és a kukorica jegyzésében volt egy kis csökkenés a hét folyamán, azt a pénteki jobb hangulat korrigálta.

A hazai piacon nagy a csend, az Ünnepek közeledtével már nem csak az üzletkötések, de a szállítások is lassan leállnak. A szokásos két ünnep közötti időszak most még rövidebb lett, mindenki igyekszik lezárni folyamatban lévő ügyeit még a héten.

Árváltozásokról nem igazán lehet beszélni, nem nagyon voltak ajánlatok a piacokon, egy-két kivételtől eltekintve inkább csak beszélgetésekről van szó. Ezt a Forint erősödése is hozza magával, a korábbi kalkulációk rosszabbak lettek, a nemzetközi hírek erősítő hatása talán majd január közepén fog érződni.