Olajosmagárak: Remélni lehet, de bízni benne???

2019.09.21

Az olajosmagvak drágulása időről időre felmerül, mert csökkent az EU28-ak repcetermelése, rosszabb lett az ukrán napraforgó-termés, mint tavaly volt és ez majd keresletet generál a magyar olajosmagvak iránt.

Közben meg a piacról azt hallani 85.000,-Ft/to alá ment a normál napraforgó ára, a magas olajsavas még tartja magát - sőt, talán még drágult is. Mit lát az érdek nélkül elemző?

Az USDA-t, mint adatközlőt elfogadja mindenki a világon és ha olykor-olykor mégis korrekcióra kényszerülnek, azt meg is teszik, be is mutatják. A minden hónap közepén megjelenő becslésében, előrejelzésében lehet bízni és a legutóbbi jelentés alapján nem gondolom, hogy fordulat jönne az olajosmagvak piacán.

A számok azt mutatják, hogy a világ összes napraforgómag termelését 2019/20-ban 52,58 millió tonnára várják és ez 2,2 %-kal nagyobb, mint volt a 2018/19-es. Az még fontosabb, hogy a 2015/16-2017/18-as évek 45,6 millió tonnás terméséhez képest a növekedés 15,3 %-os!

A felhasználás növekedése tavalyhoz képest 2,7 %-os, míg a korábbi 3 évhez viszonyítva 17,2 %-os és 2019/20-ban 48,27 millió tonnára várják. Ez alapján valóban nagyobb a növekedés a felhasználásban, mint a termelésben, de a meglévő készletek még így is biztonságos szintet mutatnak és alig 190 ezer tonnával csökkennek csak.

Az EU-s napraforgótermés az elmúlt 5 év 2. legnagyobbja lehet - 9,9 millió tonnára várható, a 2015/16-2017/18-as évek 8,8 millió tonnás átlagával szemben és a tavalyi eredmény is 9,51 millió tonna volt.

A repcetermésnél már egyértelmű és határozott a csökkenés - az idei 17,5 millió tonna messze elmarad a tavalyi 20,03 millió tonnától és az 2018/16-2017/18-as 21,57 millió tonnás átlagtól is. A felhasználási oldalon viszont a napraforgóolaj gyakorlatilag évek óta változatlan szinten van, a repceolaj felhasználása a korábbi 10 millió tonnáról 9,4 millió tonnára csökkent és egyik olajféleség importja sem nőtt számottevően az elmúlt években, sőt a napraforgóolajnál a tavalyihoz képest 14 % körüli a csökkenés. A repceolaj importja változatlan szintre várható - igaz, a korábbi 3 év átlagához képest 40 %-kal több. A mennyiség azonban mindösszesen 250 ezer tonna - a 10,8 millió tonnás összes növényolaj importból.

S végül az árak alakulásáról. Az elmúlt 10 év adatai alapján az elmúlt 4-5 évben stabilizálódtak a jegyzések, a fizikai piac árai érdemben nem mozdultak, 750 és 850 USD/to között voltak. Az is megmutatkozik, hogy a napraforgóolaj ára csökkenő tendenciát mutat és a kanadai repce (a canola) olaj ára tudott csak emelkedni.

Az árak alakulásánál nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy a kanadai repce export nagysága eléri összes termésük felét és ez a 10 millió tonnás mennyiség nagyobb részt Kínában talált vevőre. Ha a kínai vételek volumene csökken, ez a mennyiség az európai piacra jöhet és az eddigi tartott árak könnyen csökkenő irányba mozdulhatnak el.

Egyelőre nem ez a helyzet, az elmúlt hónapokban valóban az emelkedés volt a jellemző, de úgy látom, vannak arra utaló jelek, hogy nem tart örökké az olajosmagvak piacának a többi terméktől eltérő mozgása.

A hazai piacon is ez látszik, a normál napraforgó ára emiatt kell, hogy csökkenjen -a mérték már kereskedelmi kérdés-, míg a repcemag ára tartott tudott maradni. A felhasználás iránya azonban eredményezhet meglepetést, mert a napraforgó hazai feldolgozásával szemben a repce szinte mind exportra kerül és ott a tőzsdei jegyzések gyorsabban tudnak érvényesülni.

Úgy látom, remélhetjük, hogy emelkednek az árak, de azért ne ez legyen a fő motiváló tényező tevékenységünkben, mert számítsunk arra is, hogy jön a fordulat.