Pozitív év végi hangulat

2018.12.28

December második fele illetve utolsó kereskedési napjai pozitív hangulatban teltek, a jegyzéseket is inkább az emelkedés jellemezte.


Hosszan elnyúló Karácsony és Új Év időszaka a legtöbb piaci szereplőt korai évzárásra késztette és gyakorlatilag december 21-ével megállt az élet. A csak heti egyszeri jegyzéssel dolgozó piacokon volt, ahol már 18-án véget ért az élet és ez rányomta bélyegét a hangulatra.


A zárás előtti "rendrakás" egyik következménye lett, hogy a búza jegyzése Párizsban a hét közepén a vártnál nagyobbat esett, közel 4 EUR/to-s veszteséget szenvedve el. Az ábrán is látható (zöld vonallal jelölten), hogy a márciusi jegyzés december közepén nem tartotta magát, de az elemzések alapján ennek elsődleges oka nem a kereslet csökkenése, hanem a pénzügyi hátterű cégek pozicíózárási tevékenysége volt. A decemberi jegyzés (kék vonal) az utolsó napokban is tartotta a 200,-EUR/to fölötti szinteket és ez volt jellemző a márciusi határidőre is. Jelentősebb fundamentális oka nem volt, sőt a tavalyi év utolsó nagy tenderén Egyiptom közel 8 USD/to-val magasabb árat fizetett, mint egy héttel azt megelőzően.


A két tender eredményei közül a romániai származású árura vonatkozó árak összehasonlításakor látszik, hogy a február első dekádjában történő szállítással az ár 241,26 USD/to volt, addig a következő tenderen a második 10 napban történő elhajózással történt üzlet ára 248,75 USD/to-ra emelkedett. Az áremelkedés a többi szállító ország esetében is határozott volt: Ukrajnából most közel 10 USD/to-val volt magasabb az árszint, mint két hete. Orosz árut most nem vettek, ott a korábbi két vétel közötti árnövekmény 5 USD/to körül mozgott.

A hazai búzaár alakulását nézve az AKI PÁIR adatai csekély mennyiségű üzletkötésről adnak számot, az információk 8 ezer tonnás mennyiség forgalmát tükrözik. Ez a mennyiség még a tavaly december elejei mennyiségtől is jó 30-32 %-kal elmarad... A fizikai piacon továbbra is nehéz árualaphoz jutni, az itthoni szabadságolások talán még korábban kezdődtek el, mint máskor és ennek folyományaként az árak csökkenése nem következett be. Azok, akik január elejére is már szerződtek (volna), inkább a 60.000,-Ft/to-s árat célozták meg, semmint elfogadják az 50.000,-Ft/to-s szint felé történő közeledést.

Az egyéb termékeknél is szinte érzékelhetetlenül alacsony volt a forgalom az európai tőzsdéken és idehaza is. A kukorica jegyzése Párizsban a pozitív hangulatot követte és tudott is erősödni, de a tényleges kereskedésben ez nem nagyon látszódott meg. A december második felére összességében 2-2,5 EUR/to-s emelkedés volt tapasztalható, de ennek nagy része is még a karácsonyi szünet előtt realizálódott.

A hazai jegyzések is a szokásos "távolságtartással" követték ezt a tendenciát - a vagonbarakott 150,-EUR/to-s árszinten folyamatos az érdeklődés és ez indokolja a 145,-EUR/to-s gépkocsira rakott árakat a Dunántúlon és a kb. 5-6 EUR/to-val alacsonyabb árakat Kelet-Magyarországon. Azt azonban nem mondhatjuk, hogy jelentős forgalom lett volna, a kukorica, ami helyet talált, az már nem nagyon akar mozdulni legalább márciusig... Kérdés, akkor hova fog majd kerülni, de addig még nagyon sok idő van hátra...

Az olajosmagvak közül a számunkra kiemelten fontos repcemag jegyzés Párizsban "padlót fogott" az év utolsó napjaiban, miután a kanadai canola jegyzése a 2017. augusztusban látott szintre süllyedt. A tendencia továbbra sem jelez közeli erősödést, korrekcióra lehet esély, amennyiben a maláj pálmaolaj jegyzés tovább tud emelkedni. Ez is szép példája, hogy az egyes helyettesítő termékek egymásra hatása hogy tud egy nap alatt körbeérni a Földön és hogyan tudja befolyásolni a piacokat. A maláj pálmaolaj jegyzése november közepén került hároméves mélypontra és onnan tudott visszaerősödni december végére és ez az a pozitív hír, ami meg tudta állítani a jegyzések további csökkenését az egyéb olajosmagvak esetében is.

Végezetül jelentős piacbefolyásoló erővel bír továbbra is az USA és Kína között vámháború, ahol most úgy látszik, valóban be- és megtartják a felek ígéreteiket és nem nyitnak újabb frontokat, sőt inkább mintha megállapodásra hajló hangulat vált volna jellemzővé Trump elnök részéről.

Ezek a nyugodtabb, békésebb hangulatot eredményező hírek voltak, amelyek most lehetővé tették, hogy valóban egy kicsit megállt az élet és várhatóan majd csak 7-étől indul újra.