Tartott vált árak a meglepő becslés adatok miatt

2018.09.18

Jól megkülönböztethető folyamatok zajlanak a különböző régiókban és ezek eredője támaszt adott az áraknak - az árcsökkenés megállt.

A várva várt szeptemberi USDA becslés sok tekintetben hozta, amit vártak tőle: tisztább lett a kép, vagy legalábbis annak látszik... A legfontosabb számok az USA termelésére vonatkoznak, ezért is lett is határozottabb az árcsökkenés, a szerdai hírekre a piac 2,5 % körüli eséssel reagált. Ami hosszabb távon is meghatározó, a szójababra és a kukoricára vonatkozó termésbecslés, mindkét terméknél javítottak a kilátásokon és így rekord közeli terméssel lehet számolni az USA-ban. Ez egyértelműen az export piacokra jutó mennyiséget növelhetné, de az USA és Kína között vámháború miatt a belső készletek felhalmozódására lehet számítani és ez jelentősen nyomja az árakat. A szója ára így több, mint tíz éve nem látott alacsony szintre süllyedt, de a kukorica is közelíti a 2016. augusztusi illetve a 2009. áprilisi mélypontot. E két terméket követően a búza amerikai jegyzése is csökkent, ott azonban még messzebb vagyunk a 2016-os mélyponttól.

A világ egyéb térségeiben nem volt ilyen jelentős új hír, az orosz búza termés augusztushoz képest optimistább megítélését többen is indokolatlannak látják - most az USDA 71 millió tonnás termést vár /augusztusban ez 68 M to volt/ és ez a tavalyi rekord után 14 millió tonnás csökkenést jelent. Az export piacok már reagáltak is erre, a héten Egyiptom ismételten nagy, 235 ezer tonnás kötést jelentett be, de Algéria és Tunézia is úgy ítélhette meg a helyzetet, nem érdemes tovább várni. A kötésárakban a korábbi szintekhez képest 3-5 USD/to-s növekedést tapasztalhattunk.

A kukorica piacán Európa a hét elején még negatív hangulatú volt, majd az amerikaival ellentétben erősödött a hét végére. Ezzel gyakorlatilag változatlan szinteken zártak a jegyzések. Ebben az is szerepet játszott, hogy az EU28-ak termését az USDA jobbnak várja most, mint egy hónapja -60,8 millió tonnára-, de a felhasználást nagyobb mértékben emelték meg, így a külső, 3. országból történő import mennyisége nagyobb mértékben nőtt.

Továbbra is a francia termés a legmeghatározóbb - ha ott a most megkezdődött betakarítás nem hozza a 11,5 millió tonnás eredményt, további áremelkedésre lehet számítani. Hasonló volt a helyzet a búza és a repce betakarításakor is, a betakarítás előrehaladtával a kínálat megjelenése nem csökkentette az árakat, legfeljebb csak az emelkedés mértékét fékezte.

Az európai termelés alakulását a Strategie Grains adatai alapján mutatja az ábra, egyúttal azt is jelezve, hogy a francia és a német termés csökkenését ellensúlyozni fogja a román és a várhatóan rekord mértékű bolgár termés - erősítve a Fekete-tenger - Észak-Nyugat Európa között tengeri hajós forgalmat.

Az európai és a fekete-tengeri áralakulás egyelőre nem hatott igazán a hazai árakra - a kitartás érződik a termelők részéről. Jelentősebb elmozdulásra akkor számíthatunk, amikor kiderül milyen mértékűek az előre-eladások és milyen erővel, dinamikával indul be az új szezon. Most úgy érezni, voltak eladások jelentős mennyiségekre is, de mintha kisebb lenne az érdeklődés a vevők részéről. Főleg a kukorica esetében tűnik úgy, mintha a vevők további árcsökkenésre várnának és emiatt az EU-n belüli érdeklődések háttérbe szorultak volna.

A napraforgó helyzete a legnehezebb - aki eddig nem adta el termésének egy részét, az most nagy valószínűséggel csalódott lesz. A nemzetközi piacokon a nyers napraforgóolaj ára 10 éves mélypontra csökkent - a folyamatos lemorzsolódás hátterében részbe az áll, hogy a 2018/19-es szezonra Ukrajna napraforgómagból a második legnagyobb mennyiségű exportálható árualappal rendelkezik és 15 millió tonnás terméséből a tavalyi 45 ezer tonna után 100 ezer tonnát tud ajánlani, miközben a napraforgóolaj exportja is 250 ezer tonnával emelkedik. Az USDA becslését egyes források optimistának tartják ugyan, de a piacra gyakorolt hatását itthon is érezzük. A korábbi 90.000,-Ft/to fölött normál napraforgómag árak után a múlt héten már 80.000 Ft/to alatti árakat lehetett hallani és nem zárható ki, hogy ez még nem volt az alja.