További árcsökkenés – hacsak nem jön Amerika!

2018.01.29

Összeállította: Bidló Gábor 

Újabb hét telt el és egyre kevésbé látszik, mi történhetne még, ami legalább tartottá tenné az árakat a csökkenő tendenciával szemben. Hacsak nem jön megint Amerika... Nincs változás a piacokon, a jegyzések újabb és újabb mélypontokat érnek el.

2018. 4. hete során az európai jegyzések folytatták lejtmenetüket és ebben nagy szerepe volt ismételten az EUR/USD árfolyam változásának. Nem segítette az exportot, hogy ez EURO 3,5 éves csúcsot ért el a US D-vel szemben, legutóbb 2014. novemberében jegyeztek 1,25 EUR/USD-s szintet.

Ez tovább fékezte az európai értékesítési lehetőségeket és ennek hatása, hogy az árak nem tudtak érdemben fordulatot venni. A pénteki pozitív elmozdulást is inkább az árfolyam változása eredményezte, semmint a kereslet élénkülése.

A fordulatot Amerika hozhatja és nem véletlenül nem írtam, hogy melyik: Az egyik legfontosabb tényező most az időjárás Dél-Amerikában, azon belül is Argentínában. A héten végig a szárazságtól való félelem és az emiatti várható termés-kiesés mozgatta a jegyzéseket, de áttörésre nem került sor. Jól mutatja ezt az is, hogy az Észak-Afrikai piacokon pont az argentin búza viszi el az értékesítési lehetőségeket a francia áru elől. A hét végén aztán "érdemleges" csapadékról érkeztek hírek és kiemelték a jelentések, hogy ez pont annyi volt, amennyi a vetési munkákhoz kell.

A "másik" Amerika pedig kezd kettészakadni. A főbb búza területeken a csapadék-hiány és a jórészt átlagosnál melegebb időjárás jellemző és ez erősítette a jegyzéseket. Másik oldalon állnak viszont a pénzügyi befektetők, akik továbbra is eladók és ezzel fékezik az áremelkedést. Igaz, ez főként a kukoricára jut és a jelentésekben még csak a megelőző hét hivatalos adatait láthatjuk, míg a jegyzések naprakészek, így nem kizárt, hogy a múlt heti emelkedés már fordulatot jelent.

Némi áremelkedést hozhat, hogy a technikai alapon kereskedők szerint kiléphetnek a jegyzések az oldalazó mozgásból és a barchart.com ábráján is látható 20 (piros vonal) illetve 50 (kék vonal) napos mozgóátlagok kereszteződése vételeket indíthat el a kukorica piacán. Ez persze csak spekuláció, de a rendszerben sokan csak ezek alapján dolgoznak és ez öngerjesztő lehet. Ezzel ellentétes (lenne), hogy ez már termelői eladásokat is kiválthat, de a pénzügyi alapok vételi tevékenysége nagyságrendekkel is nagyobb lehet, mint a termelői eladásoké, így azok hatása erőteljesebb.

Másik termék-kör, de egyre érdekesebb az európai és a maláj növényolaj piacok egymásra hatása. Az EU döntése alapján a pálmaolajat 2021-től szeretnék kizárni a biodízel programból és ez kettős hatással lehet. Egyrészt a globális növényiolaj piacok jelentős kereslet-csökkenése és átrendeződése alakulhat ki, másrészt Európán belül a repce felértékelődhet. Egyelőre ezt még nem lehet számszerűsíteni, de az elmúlt napokban az európai repce-jegyzések 12-15 EUR/to-s sávban és hektikusan mozogtak, esélyt adva arra, hogy a november elején kezdődött árcsökkenést megálljon.

Itthoni helyzetünket mutatja, hogy a jelentések alapján a repce árakról szinte már nem is lehet beszélni és nem csak amiatt, mert nincs, aki jegyezzen a budapesti tőzsdén bármit is, hanem mert a fizikai kereslet is a mélypontjára zuhant. Az év első hetében az AKI (Agrárgazdaságtani Kutató Intézet) ár közlése még 115.000,-Ft/to-s árat mutatott, de idén még nem volt üzlet - vagy csak olyan kis mennyiségre, amit nem lehet értékelni. Ezért sem tud érvényesülni a nemzetközi helyzet változása, még akkor sem, ha esetleg elindulna felfelé - nehéz vevőt találni.

Komoly a helyzet a napraforgónál is. Ott is jelentős árcsökkenés következett be és nem csak itthon, de a nemzetközi piacokon is. A financeagri.com információi alapján egy évvel ezelőtt még az ukrán napraforgómagot 410,-USD/to-s áron kereskedték, ma ez 365,- USD/to és évek óta nem volt ilyen alacsony a jegyzés. Egyelőre nem is látható, mitől emelkednének az árak és ha ezt a 10-12 %-os csökkenést vesszük alapul, nem csodálkozhatunk el a belföldi 85-90.000,-Ft/to-s árakon sem. Az itthoni árak követték ezt a mozgást, így addig nem várhatunk fordulatra, míg valamelyik részét az olajosmag-komplexumnak nem éri olyan hatás, amely globális áremelkedést tudna elindítani. Ez jöhet Dél-Amerikából vagy az északi féltekéről, de nem várom, hogy ez rövidesen bekövetkezzen - majd inkább a március-áprilisi időszakban, amikor már látszanak az áttelelések, illetve a tavaszi vetési szándékok.