További áremelkedések minden fronton

2018.08.08

Változatlanul az időjárás határozza meg a gabona-piacokat, az elmúlt napokban új csúcsokat értek el a jegyzések.

Az északi félteke valamennyi tőzsdéje és a fizikai piacokat mutató helyi kereskedői információk tovább folytatta az erős emelkedő tendenciát. A jelenlegi hírek alapján jelentős további csökkentés várható a búza termésében Európa-szerte és továbbra is kérdéses az USA-ban betakarításre kerülő tavaszi vetésű búza mennyisége. Az európai eredmények már a 135 millió tonnás mennyiséget is megkérdőjelezik és ez az elmúlt évekhez képest 10 % fölötti csökkenést eredményez. A legjelentősebb visszaesés Németországban várható, a legutóbbi adatok alapján már 25 % fölötti termés-csökkenés sem kizárt. A helyzetet tovább árnyalja, hogy igen jelentős a kiesés a magas minőségi kategóriába eső tételek esetében és ez az amúgy is prémium termékek iránti keresletet növeli illetve a szokásos export piacok ellátását lehetetlenítheti el.

A franciaországi termésre vonatkozó előzetes összesített eredményeknél is további csökkenésről jött jelentés, az ottani agrárminisztérium korábbi előrejelzést 1 millió tonnával módosította lefelé. Az elemzők szerint még ez is optimista és már 35 millió tonna alatti búza eredményt várnak, a korábbi évek 37-41 millió tonnás eredményei után.

A jelentések alapján a baltikumi és skandináviai termés kiesése is 25-30 % közötti, így az abból a térségből korábban jellemzővé vált kivitel is elmaradhat, sőt már most vannak arról hírek, hogy a tőlünk északra lévő régió ismételten importra fog szorulni.

Mindezeket az sem tudta ellensúlyozni, hogy az időjárás valamelyest kedvezőbbé vált Oroszország nyugati részén és Ukrajnában és így a betakarítás tudott folytatódni. A heti export-kötések árszintje is tovább emelkedett, most már 230,-USD/to fölötti árakat jegyeztek, amelyek további 15,-USD/to-s növekedést jelentenek. Egyelőre nem lehet látni, meddig tarthat az emelkedés, a mostani szerződések szállítási határideje szeptember és a folyamatos vételek továbbra is szükségesek, így ezen a piacon is várható a további erősödés.Az egyetlen olyan tényező, ami miatt az áremelkedés megállhat valószínűleg megint csak az időjárás változása lesz - amennyiben a mostani csapadék-hiányos helyzet változik, úgy nem kizárt, hogy az árak emelkedése megáll és ezen a magasabb szinten alakul ki egy tartott árszint. Erre azonban ma még kevés esélyt látok, sokkal inkább úgy várom, hogy majd csak a déli félteke kedvező eredményei tudnak megálljt parancsolni az árak emelkedésének.

A korábbi hasonló nagy árfelfutásokat követő korrekció most is bekövetkezhet, erre azonban jellemzően akkor szokott sor kerülni, amikor már ismertek a termés-eredmények és azok hatása is érvényesül. Erre most még legalább 2-3 hetet várni kell és ezt a hét végén esedékes újabb USDA (az USA Mg.Min-a) becslés feltehetően nem fogja olyan irányba befolyásolni, hogy zuhanni kezdjenek a jegyzések.