Új termésű árszintek ó-termésű készletekre

2019.03.04

Folytatódott a csökkenő tendencia az árakban, az ok a jó és javuló kilátásokban van továbbra is.


Február utolsó napjai nem kedveztek az eladóknak, folyamatos és az elmúlt hetekhez képest nagyobb mértékű árcsökkenés következett be valamennyi terméknél.

A búza jegyzéseit elsősorban az nyomta lefelé, hogy az északi féltekén és azon belül is Európában az időjárás továbbra is kedvező volt a tavaszi munkákhoz és intenzíven meg tudott indulni a tavaszi kultúrákban a munka. Jellemző volt, hogy a hét elején még hóval borított területeken a hó elolvadt, de nem okozott nagyobb belvizes területeket és így a tavaszi tápanyag kijuttatásának nem volt akadálya. Megjelentek az első becslések is az orosz tavaszi búza vetésterületekre vonatkozóan és a vártnak megfelelően a tavalyihoz hasonló területet, 12,2 millió ha-t terveznek. Kukoricából és szójából is a tavalyival gyakorlatilag megegyező területtel számolnak, 2,6 illetve 3 millió hektárral. A várt termésmennyiség gabonából így ismételten 130 millió tonna fölött is lehet, amiből a búza ismételten 80 millió tonnával részesedhet, az idei 72,1 millió tonna után. Ez a 10%-os növekedés minden bizonnyal export árualapot jelent majd, így nem meglepő, hogy az ó- és az új termésre vonatkozóan is a többlet fokozza a kínálatot - csökkenő árakat eredményezve.

A kukorica piaca volt talán a legkevésbé csökkenő, ez sem elsősorban a kereslet miatt, hanem az új hírek hiánya miatt volt - jószerivel csak az USA-ból érkeztek hírek, ezek viszont némi támaszt adtak az ottani jegyzéseknek, így a hét második felében már nem folytatódott a csökkenés. A jegyzések így is a tavaly szeptemberi legalacsonyabb szintek körül vannak, de egyelőre legalábbis mintha megállt volna az esés. Az okok között most is a jó dél-amerikai kilátások vannak, amit erősít, hogy az amerikai kukorica jelentős versenytársa lett az ukrán áru is. A pozitív esemény a héten a Mexikó-ba történt eladás híre és az a jelentés volt, ami 2019. nyarától előrevetíti annak lehetőségét, hogy az USA-ban a benzinhez 15 %-nyi etanolt keverjenek és ezzel a belső felhasználás emelkedhet.

Az olajosmagvaknál és a növényi olajoknál sem volt pozitív hír - az USA-beli szójabab értékesítésében nem volt jelentős elmozdulás, a kínai vételek lehetősége ugyan fennáll, de a lemaradás igen jelentős és a brazil áru versenyképessége egyre jobb. Az USA kínai rendeltetésű szójabab exportja a szeptember 1-jétől február végéig terjedő időszakban az elmúlt évek átlagában 25 millió tonna volt, idén ez 3,3 millió tonna. A szezonon belüli ütemezésnél is jellemző volt, hogy márciusban már alig kötnek újabb szerződést, a szállítások áttevődnek Dél-Amerikára. Az amerikai piacot nyomja, hogy a szokásos ütemtől közel 30 %-os a lemaradás, így ennél a termék-körnél sem várható fordulat. A növényi olajoknál a maláj pálmaolaj jegyzése is gyengíti a piacokat - február eleje óta mintegy 10 %-ot csökkent az árszint a kereslet csökkenése miatt.

Mindezen tényezők a hazai helyzetet is átrendezték, a kukorica árának várt csökkenése mellett a búza ára is esni kezdett. Az elmúlt napokban a vevők részéről a kínálat agresszív és jelentős megugrásáról érkeztek hírek, van olyan piacunk, ahol a vevői igénnyel szemben 10-szeres kínálat jelent meg. Ebből fakadóan a kivárás most már a vevők részéről egyre határozottabb és ahogy a nemzetközi téren már részben megfigyelhető, a hazai piacon is az ó-termésű készletek árszintje egyre jobban közelít az új-termésért kínált árakhoz.

Az ábrán feltüntetett hazai búza árhoz képest a nemzetközi jegyzések alapján további 1.500,- - 2.000,-Ft/to-s csökkenés várható, így akár a decemberi árszintek is kialakulhatnak ismételten. Ezt elősegítheti az is, hogy a még meglévő minőség megfelelő malmi célra, de a belföldi feldolgozók sem tudnak árat emelni és az új termésre kínált előszerződések ajánlati árszintje is jóval a jelenlegi árak alatt, a tavalyi betakarításkori árak, vagyis 47.000,- - 48.000,-Ft/to-körül vannak.

A folyamat hasonló a kukoricánál is, gyakorlatilag napról-napra csökkennek az árindikációk és tovább folytatódik a szállítási határidők csúszása is, a ma kínált átvételi időpontok egyre jobban közelítenek a nagy nyári munkák időszakához és az április-májusi szállítási lehetőségeket egyre többen szeretnék kihasználni, de a szerződéses állomány nem növekszik úgy, ahogy az kívánatos lenne.

Várjuk az első információkat a vetés-területekről, az eddigi hírek nem-csökkenő napraforgó és talán a tavalyit meghaladó kukorica területről szólnak, de ahhoz, hogy ez így is legyen nagyon kell már a csapadék. A tervezett munkákhoz alkalmas időnek kellene jönnie, hogy aztán a kelés és az állományok megerősödése is megfelelő legyen. Idén most úgy látszik, megint fontos lesz, hogy ne spóroljunk és amit lehet adjunk meg növényeknek, hogy a hozamok minél jobbak legyenek, mert az árak emelkedésében most nem igazán lehet bízni.