Újraindul az élet – élénkül a piac

2018.01.11

Két hét szinte forgalom és esemény nélkül már-már elvonási tünetekkel jár és az elmúlt hetekben ezt lehetett tapasztalnunk.

A folyamatosan változó piaci árakhoz szokottaknak sokszor érthetetlen, miért nem mozdul már végre valami, mi az oka annak, hogy napok hosszú sora zárul azzal: "ma sem történt semmi". Szerencsére ennek most már úgy tűnik vége és a karácsony, az új év lelassult időszakát követően visszatérünk a régi kerékvágásba.

Az első januári napok még azért nem hoztak áttörést, de a barchart.com ábráján is jól látható, valami megmozdult. Igaz, ez csak Európára és a párizsi tőzsde, a MATIF jegyzéseire volt igaz, de talán elmozdultunk a mélypontokról.

Az ábrán a függőleges fekete vonalak a BÚZA jegyzésének alakulását mutatják Párizsban, 2018. márciusi határidőre. Az egyes vonalak a napi alsó-felső értékeket kötik össze és a december végi napi 0,25 - 0,5 EUR/to-s napi ársáv bővűlését tapasztalhattuk január első napjaiban és mindezt némileg emelkedő tendencia mellett.

A bordó vonal a kukorica jegyzésének alakulását mutatja és most ennél a jegyzésnél is az oldalazó mozgásból való kilépés esélye látszik.

Ezekkel ellentétes volt a jegyzések alakulása az USA-ban és ez óvatosságra kell intse az európai eladókat is - a búza ára már nem tudott tovább emelkedni és a kukorica jegyzése is inkább lefelé hajlik. Az elmúlt két hét jegyzéseit Chicagoban és a többi USA-beli tőzsdén is az extrém hideg és csapadékos időjárás mozgatta. A híradásokban is látható havazás azonban a vetésekben nem tett kárt, sőt a vastag hótakaró védelmet jelent a hideg ellen.


Az áraknak támaszt jelentett az is, hogy a Fekete-tenger térségében ilyenkor jellemzően le szokott lassulni a kiszállítás üteme -csökken a kínálat a téliessé váló időjárás miatt. Ennek esélye meg is volt, de mostanra már ez a veszély is elmúlt.

Jól jellemzi ezt a helyzetet a legutóbbi üzletkötések árszintje, ami a decemberben jellemző 200,-USD/to körül, időnként 1-2 USD/to-val azt meg is haladó ajánlati szintekről ismételten 190,-USD/to közelébe csökkent. A legutóbbi búza kötések árszintje FOB Orosz kikötő paritáson most 192-193 USD/to volt és a fuvardíjak emelkedése miatt sem következett be áremelkedés.

A következő napokban több, érdekes adat is napvilágra kerül, a piac ezért még mindig "kivár". A hét végi USDA becslés adatai vagy a pénzügyi alapok döntése a jelenlegi erősen eladott állapot változtatásáról eredményezhet hirtelen elmozdulást.

Ezekről az eseményekről a következő napokban honlapunkon, a www.prudensceres.hu oldalon is beszámolunk majd. Külön is érdekes téma a magyar kukorica helyzete - egy kört az is megér, szabad-e várni az értékesítéssel.

Bidló Gábor