Ünnep előtti lassulás eredményezte árcsökkenés

2019.04.23

A hosszú hétvége előtti héten minden piacon árlemorzsolódás volt megfigyelhető, a kereskedők és a pénzügyi alapok is inkább távol maradtak a terménypiacoktól.

Április második hete még tartott árakkal volt jellemezhető, nem volt olyan új hír, ami meg tudta változtatni a hangulatot, de a Húsvét előtti kedd a legtöbb terménynél az elmúlt hetek ármozgásaihoz képest jelentős árcsökkenést hozott. Több tényező együttes hatása volt ez, de ismételten az USA határozta meg az irányzatot. A mezőgazdasági minisztérium jelzése alapján az áttelelés jól sikerült az őszi vetésű növényeknél és a búza állomány több mint 60 %-a volt jó és kiváló állapotban. Ez volt az elsődleges oka az árcsökkenésnek, amit az európai jegyzések is követtek a kedd esti zárást megelőzően.

Másik tényező már a tavaszi vetésekhez kapcsolódik: a hetekkel korábbi nagy viharok elmúltával a gazdák ismételten meg tudták kezdeni a vetést és összességében kedvező körülményekről számoltak be - jól halad a vetés. Megjegyezték, hogy a szokásoshoz képest a mostani késés nem veszélyes, a vegetációs időszak így is elegendő lehet a növényeknek, emiatt nem kell terméskieséssel, csökkenéssel számolniuk.

A szója esetében még mindig a kinai-amerikai viszony határozza meg a napi hangulatot - egy-egy, a megegyezésre utaló kijelentés esetén emelkednek a jegyzések, ha ez elmarad, továbbra is inkább csökkenő az árak tendenciája.

Európában a repcemag jegyzésének alakulását befolyásolják a kinaiak - a kanadai canola jegyzése 2016 februárjában és július végén volt a jelenlegi alacsony szinten utoljára. 2016-ban a két időpont között volt egy 20 %-os árfelfutás majd zuhanás, hogy ez most reális lehet-e az többek között a kanadai statisztikai hivatal vetésterület adatai tudják befolyásolni, melyet várhatóan a héten tesznek közzé. Addig a vita marad és ennek hatása nálunk is éreztetheti hatását.

A repce várható európai termésére vonatkozóan a márciusi Coceral jelentés várakozásával egybehangzóan az EU előrejelzése is 3,19 to/ha-s átlaghozamot vár az EU28-ak tekintetében a 2018-as 2,85 to/ha-t követően, de mivel a vetésterület csökkenés 15 %-os, 5,793 M ha várható, így a termés mennyisége nem fogja elérni a 18,5 M tonnát (-6,3%). Ezek az adatok még nem számolnak az elmúlt hónap szárazságával, ami főként Kelet-Európát érintette és bár egyelőre az előrejelzések Franciaországtól Lengyelországig Európa északi termőterületein átlagos hozamokat várnak, ez könnyen felborulhat.

Itthon is a csapadék-helyzet a fő meghatározó tényező - sajnálatos, hogy a Gyöngyös - Törökszentmiklós- Debrecen vonaltól északra alig volt eső, a jelentések szerinti 2-5 mm is alig tud érvényesülni a szél és a meleg miatt, így a tavasziak és az őszi vetések is szenvednek, komoly károk, kiesések várhatóak. A Dunától nyugatra eső térségben viszont valamelyes normalizálódott a helyzet, a felső rétegekbe jutott csapadék, de továbbra sem megfelelő az alsóbb rétegek ellátottsága. A különböző előrejelzések alapján várhatunk erre a hétre csapadékot, de én úgy látom, hogy a terméskilátásokat illetően igen jelentős különbség adódhat kelet és nyugat között, de összességében a belső ellátáson felül is lesz árualap, valószínűleg többletünk lesz. A nagyobb gondot abban látom, hogy a nem annyira rossz Nyugat-Európai helyzet miatt a nemzetközi árszintek nem fognak emelkedni és így vagy a végletekig tartó kivárás vagy egy, a tavalyinál alacsonyabb árszint alakulhat ki belföldön, annak ellenére, hogy a termés sok területen el fog maradni a tavalyitól.

A nemzetközi piacokon is jellemző helyzet már itthon is jelentkezett: az ó-termésű készletekre kínált vevői árak csökkentek az elmúlt hetekben, már amennyiben egyáltalán van gyors szállításra vevő.

Mindezek mellett inkább várom, hogy az idő csapadékosabbra forduljon, a megtermett áru értékesítése szerintem még mindig jobb, mint egy nagyon alacsony termés mellett jelentkező értékesítési gond. A piacokra a dél-amerikai árak, jegyzések is nyomást gyakorolnak és ennek hatása pont a nyári betakarítási szezonban jelentkezhet, így kettős hatás alakulhat ki, a dél-amerikai új termés májusi-júniusi kínálatára jön rá az északi félteke június-júliusi kínálati dömpingje.

Egyelőre érthető a várakozás, a következő hetekben fog eldőlni az idei év kínálata, amíg azt nem látni, kockázatos a kötelezettség-vállalás.....