USDA becslés 2018 szeptember: Minden jobb, mint vártuk

2018.09.13

Nem valószínű, hogy az USDA adatait manipulálnák, de a tegnapi előrejelzés azt üzeni: mindenütt jobb lesz a 2018-as termés, mint eddig várták.

A tegnap esti zárási árszintekben ez látszik is, a búzajegyzések az USA-ban 1,5-3 %-kal, a kukoricáé közel 4 %-kal és még a szójáé is 1 % körüli mértékkel csökkent.

A számokban a meglepetést első körben a vártnál jobb USA-beli kukorica hozamok jelentik - ennek hatására a várható termés 6 millió tonnával lesz magasabb, 376,6 millió tonna és a felhasználási adat emelése mellett is nőhet a zárókészlet nagysága 2019-re. Ez egyértelmű üzenet, lesz elég árualap. A globális kukorica termés mennyiségét is emelték 1069 millió tonnára, ott 8 millió tonnával nagyobb termést és felhasználást várnak és ugyan a kettő közötti különbség nem változott, de a készletek magasabb szinten maradhatnak. A számok alapján az EU28-ak termése 60,8 miilió tonna, 1 millió tonnával jobb, mint eddig várták - főként a keleti régiókban várnak nagyobb termést, a már korábban említett Románia, Bulgária és hazánk esetében emelték a várható termésre vonatkozó számokat, de Franciaországot -az eddig nagy vesztesnek tűnő régiót- is most jobbnak tartják.

A búzánál a kiemelendő adat az orosz termés, ahol az eddigi egyre pesszimistább várakozást most egy pozitív fordulat váltotta, a 2018/19-es szezonra 3 millió tonnával nagyobb, 71 millió tonnás összes malmi búza (szokvány és durum együtt) termés a várt és ez azt is jelenti, még kisebb esélyét látják az export csökkenésének, az eddigi 35 millió tonna kiszállítható lesz.

Globálisan 3,5 millió tonnával nagyobb, 733 millió tonna a várakozás és a zárókészletek is emelkedhetnek mintegy 2,5 millió tonnával. AZ EU28-ak esetében az eddigi adatokban nincs érdemi változás, csak a 2018. július 1-jei nyitó készletet módosították minimálisan.

A szója adatait is kiemelt figyelemmel várta a piac, az eredmény további növekedés a termelésben, ebben is vezet az USA, +3 millió tonnával és nagyrészt ennek köszönhetően 2,5 millió tonnával nagyobbra várható zárókészlet.

A napraforgó esetében az idei számok közül fontos, hogy az EU28 termés mennyisége alig lesz kisebb, mint a tavalyi 9,7 millió tonna volt - a csökkenés nem éri el a 80 ezer tonnát és az import is alig lesz nagyobb, mint tavaly, most 550 ezer tonnára várható. A nagy változás idén az ukrán exportnál lehet, ahol a 2017/18-as évi 45 ezer tonnás kivitellel szemben most 100 ezer tonnát várnak, miközben a napraforgóolaj export is emelkedik 250 ezer tonnával és így elérheti az 5,6 millió tonnát. Ez a világ globális napraforgóolaj exportjának 57 %-a és a második helyezett orosz kivitel kétszerese.

Mindezek alapján nem meglepő, hogy a tegnapi tőzsdezárás "piros" volt és bár nem a napi mélypontokon fejezték be a napot a jegyzések, de nem tudtak visszakapaszkodni és a napi ármozgás alsó harmadában maradtak, ami további árcsökkenést vetít(het) előre. Az európai piacok már ez a napon belüli korrekció sem következett be, ott gyakorlatilag 1,5 EUR/to-s minuszban zárt a búza és a kukorica, míg a repce 3,5-4 EUR/to-val lejjebb fejezte be a napot.