Várva várt adatok - jött is meglepetés!

2018.01.16

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma, az USDA rendszeres havi becsléseit kisérő várakozás és figyelem jogossága ismételten igazolódott. Új adatok, új hangulat és az eredmény az első napon inkább a meglepetés okozta árcsökkenésben nyilvánult meg.

A január 12-i becslés hatását majd a hét második felében fogjuk jobban érezni, a becslést követő hétfő, 15-e szünnap volt az USA-ban, így csak a kevésbé likvid európai jegyzések utaltak hétfőn arra, a piac továbbra is úgy látja, bőség van a szántóföldi termékekből.

A becslés egyik leginkább várt adata az USA-beli búza vetésterületek alakulása volt. Az előzetes elemzések jelentősebb csökkenést vártak, de az adatok alapján gyakorlatilag változatlan a vetésterület és így a szezon egészében, a majdani tavaszi vetést is figyelembe véve is nagyobb zárókészlettel számolnak, a termelés visszaesése ellenére. Ennek oka a belső felhasználás és az export csökkenése és bár a zárókészlet kisebb lesz, mint 2017-ben volt, a lényeg, ami a jegyzéseket megmozgatta, hogy a vártnál kisebb lesz a csökkenés és ez a kínálat biztos voltát erősíti.  Tehát árcsökkenés várható!

A világ összes búzatermelése is tovább nő és ez már az európai jegyzést is jelentősen befolyásolta. A hétfői jegyzések az új termésre szóló szeptemberi határidő esetében mintegy 4 EUR/to-val kerültek alacsonyabbra, de valamennyi határidőre a decemberi oldalazó ármozgást követően jelentős, 5 - 7 EUR/to-s volt a csökkenés, új alsó értékeket jegyeztek fel.

Az adatokat mutatja az USDA adatai alapján szerkesztett grafikon is, erre ránézve is azt várhatjuk, hogy ha nem lesz valamilyen időjárási katasztrófa a következő 2-3 hónapban, úgy a 2018-as év sem az áremelkedésről fog szólni. A jelenlegi időjárási helyzet az északi féltekén kedvező, ahol megérkezett a hideg, ott hótakaró borítja a vetéseket, egyelőre kifagyási veszéllyel nem kell számolni.

Számunkra kulcsfontosságú, hogy exportunk számára merre lesz lehetőség és ma úgy látszik, továbbra is Európán belül maradhatunk majd. Az EU28 ugyan bőven nettó exportőr, de hagyományos piacaink, ú.m. Olaszország, Bosznia, Ausztria továbbra is igényli a magyar búzát, de versenyképességünk és főként piaci jelenlétünk megerősítésére szükség van. Jelenleg úgy néz ki, hogy a határidős piacok árának alakulása nem kecsegtet az itthoni áremelés lehetőségével - sőt a Fekete-tenger térségéből az exportárualapok növekedését prognosztizálják az előrejelzések. Oroszországot is kedvezően érintette az eddigi időjárás és annak ellenére, hogy búza exportját most már az USDA is 35 millió tonnára várja, a szezon végi zárókészletek továbbra is jelentősen nőnek, a 2015/16-os 5, a 2016/17-es 10 millió tonnás szintjét 15-16 millió tonnás zárókészlet követheti. Nem csoda, hogy eladásai határozzák meg a világpiaci árszintet is -főként az európai búza elhelyezhetőségét.

A kukorica esetében nem voltak nagy meglepetések, a közölt adatok a várakozásoknak megfelelően alakultak - a legtöbb esetben. A piaci elemzések várták, hogy Argentína és Brazília esetében 0,5-0,8 millió tonnás csökkenést jelentsenek, de ez elmaradt, így a világ globális kereslet-kínálati helyzete változatlanul stabil. Kína számait is nagy várakozás előzte meg - voltak arról elképzelések, hogy akár jelentős további felhasználás növekedés is bekövetkezhet főként a nem takarmánycélú felhasználásnál, de a meglepetés elmaradt és ennek eredményeként a kínai zárókészletet 2018. közepére változatlanul kb. 80 millió tonnára várják. Ez a mennyiség továbbra is a világ összes készletének közel felét teszi ki, így minden újabb hír, információ meghatározó lehet a jegyzésekre.

A globális ellátottság továbbra is nagyon stabil és bár csökkent valamelyest a készlet/felhasználás aránya, ez még nem jelenti a kínálat túlsúlyának csökkenését, a piaci helyzet szűkülését. A 2010-2013 közötti 200-250,- EUR/to árszintek idején a készlet szint a mostani 200 millió tonnával szemben 130 millió tonna volt és a készletek aránya 14 % körül alakult, a mostani 19-21 %-kal szemben. Nem látok most arra utaló jelet, hogy ez jelentősen megváltozzon, még ha az argentin, brazil kínálat a tavasszal csökkenne is, az 1000 millió tonnás termelési szinthez képest az 1-1,5 millió tonna csökkenés valószínűleg nem tud tartós áremelkedést elindítani, különösen, hogy a búza készletek tovább nőnek és az olajosmagvak, főként a szójabab termelése is rekordot érhet el.

A globális kitekintést követően rövidesen "hazai vizekre evezünk", a legfrissebb adatok, információk alapján a búza és a kukorica kilátásait elemezzük. Addig is megtalálják korábbi elemzéseinket a 

Bidló Gábor